Main menu

header

940 8 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Năsturelul este binecunoscut de secole şi apreciat ca plantă extrem de hrănitoare, folosită atât ca aliment, cât şi în scop medicinal. Cu gustul său pătrunzător, uşor piperat, acest terapeut al naturii abundă de minerale şi vitamine. O serie de cercetări recente plasează năsturelul în fruntea alimentelor nutritive și ca pe un campion al beneficiilor pentru sănătate.

Util în coagularea sănătoasă a sângelui

Specialiștii apreciază că năsturelul se află în fruntea listei de legume bogate în nutrienți per calorie. „Alături de vitamina C, năsturelul are multă vitamina K, importantă pentru coagularea sănătoasă a sângelui și pentru densitatea osoasă”, notează publicația SciTechDaily. Aceste constatări științifice certifică descoperirile lui Nicholas Culpeper, care a afirmat încă din secolul al XVIII-lea că năsturelul are beneficii importante pentru calitatea și circulația sângelui. De asemenea, planta este plină de antioxidanți, care, potrivit lucrărilor de specialitate, suprimă deteriorarea ADN, prevenind astfel apariția tumorilor și determinând moartea celulelor canceroase. Concret, izotiocianatul de feniletil din năsturel a demonstrat, pe parcursul studiilor, importante proprietăţi anticancer. Testele clinice efectuate la Universitatea din Southampton au relevat că un consum zilnic de 200 g plantă proaspătă zilnic, timp de opt săptămâni, poate să „înfometeze” tumorile prin transmiterea de mesaje pentru oprirea alimentării acestora cu sânge şi oxigen.

Menţine acuitatea vizuală

Ştiinţa a identificat peste 15 vitamine esenţiale şi minerale pe care le conţine planta - mai mult fier decât spanacul, mai mult calciu decât laptele şi mai multă vitamina C decât portocalele. Vitamina K este cel mai predominant nutrient în năsturel, în procent de 312% din doza zilnică recomandată. Aceasta contribuie la formarea şi întărirea oaselor şi limitează deteriorarea neuronală din creier, ceea ce poate fi de ajutor în tratarea pacienților cu afecțiuni neurodegenerative. Potrivit datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, năsturelul este un adevărat campion al furnizării de nutrienți, cu un scor de densitate de 100%. Practic, fiecare gram din această plantă de excepție oferă organismului antioxidanți care combat stresul oxidativ și fortifică sistemul imunitar. Planta este, de asemenea, plină de vitamina A, importantă pentru o vedere sănătoasă și pentru menținerea organelor funcționale prin sprijinirea diviziunii celulare, arată HowToCook.Recipes.

Vitaminele și mineralele din năsturel menţin sănătatea ţesuturilor conjunctive

Năsturelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult calciu decât laptele

Protejează de infecţii

Vitamina C este prezentă în procent de 72% din doza zilnică recomandată, acest aport asigurând protecție contra infecţiilor cauzate de răceală şi gripă, menţinând ţesuturile sănătoase şi prevenind deficienţa de fier. Manganul, un mineral ce contribuie la enzima antioxidantă superoxid dismutază, precum şi calciul, care menține dinţii sănătoşi, sunt prezente în cantităţi generoase în năsturel, iar flavonoidele antioxidante (caroten, zeaxantină şi luteină) și complexul de vitamine B sunt esenţiale pentru susţinerea funcţiilor metabolice la o performanţă înaltă. De asemenea, studiile clinice au arătat că un consum regulat de năsturel generează o scădere a nivelului trigliceridelor din sânge.