Main menu

header

939 8 1de Georgiana Mihalcea

E deja vară și problemele de sănătate pot apărea atât la adulți, cât și la cei mici. Mai ales în vacanță! Tot ce trebuie să faceţi este să cunoașteţi câteva tehnici de bază și să învăţaţi proprietățile plantelor care vă vor putea scoate din încurcătură. Am alcătuit un mic ghid al celor mai cunoscute plante cu efecte benefice pentru sănătatea voastră, dar și a copilului.

Verde înseamnă sănătate

Nu-i nimic rău în a vă crea propria trusă de prim ajutor pe bază de plante. Dacă vi se pare prea greu, puteți cumpăra anumite produse din magazinele de specialitate. Orice variantă aţi alege, e bine să cunoașteţi proprietățile uleiurilor, pulberilor, unguentelor ori ceaiurilor preparate. Bine aţi venit, în lumea verde a medicinei tradiționale!

Arnica

Sub formă de alifie calmează durerea, previne umflarea și vânătăile asociate cu ruperea ligamentelor, entorse atât la mâini, cât și la picioare. Arnica funcționează cel mai bine dacă este aplicată imediat după un accident și continuaţi la fiecare două ore în prima zi după nefericitul eveniment.

Amestec de flori

Dacă cel mic suferă de indigestie, pregătiţi o infuzie ori din flori (coada-șoricelului) sau frunze (mentă, roiniță, leuștean, mărar, țelină), rădăcini (angelică), fructe (anason și ienupăr) sau din coji (pere și portocale).

Busuiocul

Sub formă de ceai proaspăt îi scapă pe adulți, dar și pe copii de senzația de vomă cauzată fie de călătoria cu mașina, fie de o neplăcere digestivă.

Dudul

Sub formă de infuzie face minuni în cazul enteritelor cronice și este bun în general pentru întărirea sistemului imunitar. Se recomandă 2 lingurițe cu frunze uscate la o cană cu apă clocotită.

Prunele uscate

Sunt remediul ideal dacă vă luptați cu constipația. Fie le consumați ca atare, fie le fierbeţi și preparaţi un suc. Aceste fructe înlocuiesc cu succes laxativele!

Echinacea

Pe lângă falptul că stimulează creșterea numărului de celule albe în zonele infectate, stimulând astfel sistemul imunitar, echinacea este și un antibiotic, un antibacterian de temut pentru streptococi și stafilococi. Este utilă în febră, intoxicații, infecții de tot felul, mușcături de insecte, pentru debutul răcelii și gripei. Doza de tinctură este de 30 de picături pe zi.

Menta

Este cel mai bun leac pentru diaree. Sub formă de ceai, face adevărate minuni.

Pătlagina

Sub formă de cataplasmă ori pur și simplu planta pusă direct pe rană vindecă văzând cu ochii! În plus, pătlagina a fost folosită în trecut pentru a trata problemele respiratorii și gastrointestinale. De fapt, un studiu realizat în 2003 la Universitatea de Medicină Kaohsiung din Taiwan a constatat că extractele de pătlagină posedau un spectru larg de activități anticancer și antivirale, precum și activități biologice care ar stimula sistemul imunitar.

Rădăcina de ghimbir

Ca infuzie este soluția perfectă în cazul deshidratării sau răului de mişcare.

Ceaiul de salvie

Nu băut, ci făcut gargară este recomandat în amigdalite, abcese dentare, inflamaţii ale faringelui şi cavităţii bucale.

Sunătoarea

Florile de sunătoare ţinute în ulei de in reprezintă un leac la îndemână contra arsurilor şi a opăririlor (se aplică puţin pe arsuri). Acest ulei se foloseşte şi pentru a linişti sugarii cu dureri de burtă (colici), masându-le burtica cu ulei de sunătoare.

Uleiul de arbore de ceai

939 8 2Numit o „trusă de prim-ajutor într-o sticlă”, uleiul din arbore de ceai are puternice proprietăți antifungice antiseptic și antibiotice. Acesta poate fi utilizat pentru infecţii fungice, răni cu puroi, arsuri ori leziuni herpetice. Când vine vorba despre durerile de urechi ori dacă micuțul are pielea sensibilă, diluaţi-l în părți egale cu ulei de măsline.

Capsulele de ulm reprezintă leacul ideal în caz de intoxicație alimentară