Main menu

header

938 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Arbust mediteranean celebru, care poate fi crescut și în casă, într-un ghiveci, laurul sau dafinul este o plantă aromatică omniprezentă în gastronomie pentru aroma de excepție a frunzelor, precum și în medicina naturistă, unde cercetările moderne au confirmat proprietăți cunoscute din vechime ale acestei plante unice.

Deschid căile respiratorii superioare obstrucționate de răceli

Frunzele de laur sunt o sursă excelentă de nutrienți, printre care se numără vitaminele A şi C, minerale precum fier, mangan, cupru şi calciu, precum și de antioxidanţi cu abilităţi de combatere a radicalilor liberi. În plus, conţinutul bogat de zinc al laurului întăreşte imunitatea organismului. Ca urmare, frunzele plantei au proprietatea de a ajuta organismul să folosească la maximum energia din alimentele consumate, favorizând și producţia de celule roşii şi susținând buna funcţionare a nervilor. Pe de altă parte, frunzele de laur sunt bogate în uleiuri esenţiale, dintre care se remarcă eugenolul, care are proprietăţi analgezice, antiinflamatorii şi anticancer. Acestuia i se alătură cineolul, în dreptul căruia cercetătorii menționează capacitatea de a încetini creșterea celulelor tumorale, mircenul, antiinflamator şi analgezic natural cu efecte demonstrate, sedative şi de eliminare a stresului sau alfa-pinenul, care deschide căile respiratorii superioare obstrucționate de răceli.

Opreşte aderența Candidei de pereţii celulari

Un studiu al Universităţii din Carolina de Nord a analizat acţiunile antioxidante şi antimicrobiene ale mai multor uleiuri esenţiale, care au fost aplicate pe produse proaspete, pentru a se constata eficiența lor contra Salmonella şi E.coli. Cea mai semnificativă activitate a fost remarcată la uleiul de laur. O altă cercetare a evidențiat că planta a împiedicat aderența Candidei de pereţii celulari, laurul reducând astfel abilitatea patogenului de a penetra organismul. Totodată, o cercetare de amploare a relevat faptul că un consum de frunze de plantă de până la 3 grame pe zi, timp de 30 de zile, reduce factorii de risc pentru diabet şi boli cardiovasculare, având efect pozitiv asupra reducerii glicemiei şi a funcţiei insulinei.

Dafinul, pe lângă utilizarea variată în prepararea mâncărurilor, este apreciat şi ca remediu natural în tratarea câtorva afecţiuni: reumatismul, alcoolismul, laringita, anorexia

Frunzele de laur stimulează urinarea, favorizând astfel eliminarea toxinelor

Previn defectele de tub neuronal la nou-născuţi

Medicina tradiţională recomandă utilizarea frunzelor de laur pentru probleme digestive precum durerile generate de ulcer, în cazuri de arsuri gastrice sau colici. Potrivit specialiștilor, substanțele din frunzele de laur sunt foarte eficiente pentru problemele de stomac, calmează sindromul colonului iritabil și chiar reduc simptomele bolii celiace, grație enzimelor unice prezente în plantă. Pe de altă parte, cataplasmele sau alifiile pe bază de laur s-au dovedit foarte eficiente în cazul durerilor articulare şi musculare. În același timp, compuşii organici acid cafeic - care elimină colesterolul „rău” - şi rutin, care întăreşte pereţii capilarelor inimii şi ale venelor din întregul corp - fac din laur un aliat al sănătății cardiovasculare. În plus, frunzele proaspete şi alte părţi ale plantei sunt bogate în acid folic, conținând aproximativ 45% din doza zilnică recomandată, la fiecare 100 de grame. Folatul este important în sinteza ADN şi poate preveni defectele de tub neuronal la nou-născuţi.