Main menu

header

937 6 1de Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie

Din cele mai vechi timpuri, pelinul a fost pentru români un etalon pentru suferințele vieții. Considerat cel mai puternic tonic amar, acesta este un pansament în bolile de stomac, având rolul incredibil de a regenera ficatul bolnav.

Una dintre cele mai puternice plante care purifică organismul

La început de primăvară, când organismul are nevoie de o curățare, este cel mai bun moment pentru a apela la ajutorul pelinului. În acest sens, aveți nevoie de 100 g pelin uscat, pe care îl veți administra sub formă de pulbere. Pentru efect maxim, în primele trei zile veți administra 1/4 linguriță cu pulbere cu 150 ml apă, apoi la fiecare două ore, inclusiv pe timp de noapte. Atenție! Înainte de a înghiți pulberea de pelin, se va păstra în gură câteva secunde, apoi se va amesteca bine cu saliva. Tratamentul continuă încă patru zile, perioadă în care veți administra aceeași cantitate, dar de șase ori pe zi. Tot pelinul este cel care regenerează ficatul bolnav. Mărunțiți foarte bine 100 g pelin uscat, apoi adăugați 400 ml alcool rafinat și lăsați la macerat pentru două săptămâni. În tot acest timp, trebuie să agitați foarte bine preparatul. La finalul perioadei, strecurați produsul printr-un tifon dublu și depozitați în sticle închise la culoare, apoi introduceți la frigider. Se recomandă zece picături de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul durează 21 de zile. Cura poate fi urmată și toamna.

Utilă în caz de dischinezie biliară

În cazul în care suferiți de afecțiuni ale rinichilor, pancreasului sau dischinezie biliară, se recomandă să lăsați la infuzat timp de o jumătate de oră în apă fierbinte, o linguriță cu vârf cu flori și frunze de pelin. Ulterior, strecurați și consumați 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează 21 de zile. Împotriva hepatitei, amestecați 5 g pelin și rostopască cu o lingură cu usturoi pisat, apoi fierbeți în 500 ml vin alb. Opriți focul când dă în primul clocot. Lăsați la infuzat pentru o oră și jumătate, apoi strecurați. Se administrează o lingură cu vin, dimineața, pe stomacul gol, timp de o săptămână. Împotriva tuberculozei, spălați câteva rădăcini de pelin, apoi tocați cât puteți de mărunt. O lingură din acest preparat puneți la fiert în 500 ml vin alb timp de zece minute. Ulterior, lăsați să se infuzeze două ore și stecurați. Se administrează o lingură cu ceai, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Pentru un gust mai bun, se poate îndulci cu miere. Dacă aveți probleme cu balonarea, dar și pentru a preveni apariția acesteia, faceți o infuzie din flori și frunze, o linguriță cu vârf de plantă la 500 ml apă. Din aceasta luați 50 ml, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de fiecare masă.

Elimină paraziții intestinali

937 6 2Pentru a veni de hac răcelii și tusei, preparați o tinctură de pelin din două linguri cu plantă cu vârf și 500 ml țuică. Lăsați să se macereze trei zile. Se administrează 30 de picături în 100 ml apă, de trei ori pe zi și încă odată înainte de culcare. Încă din timpul călugărilor benedictini, pelinul a fost folosit pentru a elimina paraziții intestinali. Pentru acest tratament, tocați mărunt o mână cu pelin, apoi puneți într-un borcan de 500 ml și umpleți cu miere. Legați la gură cu o pânză deasă și lăsați la macerat pentru 30 de zile. Aveți grijă când îl destupați, să agitați produsul foarte bine câteva minute. Se administrează două lingurițe cu acest produs, cu zece minute înainte de micul dejun și de cină. Tratamentul durează o lună. Pentru efect maxim, leacul trebuie făcut o singură dată pe an, în luna august. Cu totul excepțional este pelinul și în cazul epilepsiei și a convulsiilor cauzate de această boală. Puneţi 15 g rădăcină de pelin negru pe foc cu 300 ml de bere, într-un vas emailat. Aduceți la punctul de fierbere, apoi lăsați pe flacăra mică încă cinci minute. Consumați o lingură, de trei ori pe zi, între mese. Bolnavii de cancer la esofag trebuie să consume flori și frunze tinere de pelin, amestecate cu puțină miere sau fagure. Înainte de a fi înghițit, preparatul se ține în gură până se topește mierea, apoi se înghite pelinul.

Înlătură insomnia

Vreți să scăpați cât mai repede de dureri de cap sau de migrene? Tocați în părți egale pelin și leuștean și aplicați pe locurile dureroase. Păstrați în jur de 45 de minute. Dacă suferiți de insomnie, puneți la fiert, în 300 ml apă, o lingură cu pelin și lăsați să fiarbă cinci minute. Înmuiați în această poțiune un prosop, stoarceți puțin și puneți pe frunte înainte de culcare. Pelinul proaspăt vine urgent în ajutor persoanelor care au răni, tăieturi sau traume ale pielii. Pisați mărunt planta, iar sucul îl stoarceți. Îmbibați o bucată de tifon în suc și aplicați pe locul cu probleme, apoi acoperiți cu o bucată de celofan. Schimbați pansamentul de câteva ori pe zi. Împotriva transpirației abundente, faceți baie cu scoarță de stejar și crenguțe de pelin. Planta poate fi folosită cu încredere și împotriva varicelor și a tromboflebitei. În acest caz, se mixează un pahar cu frunze proaspete până se obține o pastă, care se amestecă cu 500 l chefir sau lapte prins. Preparatul se pune pe un tifon și se așază pe locurile cu probleme, apoi se acoperă cu un celofan. Se păstrează o jumătate de oră.

Pelinul fiert în vin alb, cu rostopască şi... usturoi, este un medicament foarte plăcut de luat împotriva hepatitei

Terapia cu pelin este contraindicată femeilor însărcinate, iar în caz de supradozare pot apărea reacții adverse, precum vomă sau vârtej

Siropul redă pofta de mâncare

Suferiți de digestie greoaie sau pur și simplu nu mai aveți poftă de mâncare? Nu este cazul să apelați la medicamente care își fac efectul doar pentru moment, pentru că pelinul nu vă lasă la greu. Aveți ocazia să folosiți un preparat minunat, siropul de pelin, preparat astfel: 250 g pelin uscat și bine mărunțit se amestecă cu un kilogram de miere și doi litri de alcool mai slab. Se lasă apoi la macerat, într-un loc întunecos, timp de o lună, perioadă în care sticla se agită. Se consumă 50 ml sirop, care se dizolvă în 100 ml apă călduţă, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Tratamentul durează o lună. Tot pelinul este foarte util celor care sunt bolnavi de dizenterie. Amestecați în părți egale pulbere de pelin uscat și coajă de mandarină. Din acest preparat, consumați 1/4 de linguriță, la fiecare două ore, apoi beți 150 ml apă în care ați dizolvat puțină sare. Cei care suferă de astm trebuie să inhaleze fum de pelin ars. Nu în ultimul rând, pelinul este bun împotriva mușcăturilor de câine și a înțepăturilor de insecte. Aplicați pe locurile afectate frunze proaspete de plantă, strivite și păstrați câteva ore.