Main menu

header

937 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Vremea corcodușelor este o adevărată bucurie deopotrivă pentru gust și pentru sănătate. Fructe versatile, delicioase, foarte populare inclusiv în România, aceste roade în multe culori sunt pline de nutrienți care favorizează buna funcționare a organismului.

Fortifică sistemul imunitar

Corcodușele stimulează pofta de mâncare pentru copii, dar sunt bune şi în dietele adulţilor, întrucât sunt tezaure de nutrienți și contribuie la eliminarea stării de epuizare fizică și psihică, energizând organismul. Studiile de specialitate creditează aceste delicii ale naturii cu proprietatea de a fortifica sistemul imunitar, prin aportul de vitamina C. De asemenea, prezența acestor fructe în dietă este echivalentă cu a-i furniza corpului vitamine din grupa B, A, E și K, precum și minerale importante. De exemplu, fosforul din compoziţia acestor fructe ajută memoria, iar magneziul diminuează stresul.

Recomandate în curele de slăbire

Încărcate de acid citric, proteine, zaharuri, acizi și pectine, corcodușele conțin foarte multă apă (90%) și calorii puține, astfel încât sunt recomandate în curele de slăbire, precum și persoanelor care suferă de diabet, întrucât au un conținut scăzut de zahăr - sub 10%. Consumate în stare crudă, aceste fructe au o puternică acțiune antioxidantă și antiinflamatoare. Ca urmare, au un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, întrucât scad tensiunea arterială, și reduc riscul de instalare a cancerului, prin combaterea radicalilor liberi. Cele mai eficiente sunt fructele de culoare roșie, care conțin mult licopen, antioxidant certificat de numeroase cercetări ca un agent anticancer de calibru. De asemenea, prin bogăția de nutrienți, corcodușele previn anemia.

Încetinesc îmbătrânirea

Binecunoscute pentru proprietatea de a reduce colesterolul, corcodușele sunt aliați ai sistemului digestiv, pe care îl detoxifică în mod natural grație aportului amintitelor pectine. În același timp, consumul de corcodușe poate susține sinteza hormonilor glandelor suprarenale și accelerează vindecarea în caz de afecțiuni respiratorii. Pe de altă parte, rezultatele unor cercetări extinse au evidențiat faptul că aceste fructe pot intra pe lista alimentelor care încetinesc îmbătrânirea, întrucât variantele de culoare roşu închis şi mov conţin resveratrol, un antioxidant puternic. Totodată, prin tradiție, corcodușele au fost folosite extern pentru capacitatea remarcabilă de a favoriza vindecarea rănilor.

Corcoduşele nu sunt bune numai la... ţuică, ci şi pentru reducerea colesterolului

Corcodușele trebuie consumate cu multă moderație de persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică sau ulcer duodenal

Brioşe cu corcoduşe

Ingrediente: 250 g corcodușe proaspete, 175 g unt, 120 g zahăr brun, 3 ouă, 250 g făină, 75 ml lapte degresat, 1 praf de sare, esență de vanilie, 1 plic cu zahăr vanilat, 1 plic cu praf de copt, 50 g nuci măcinate.

Mod de preparare: în bolul mixerului se amestecă zahărul brun, zahărul vanilat, esența de vanilie, sarea, ouăle și se amestecă bine, după care se adaugă cu făina, nucile, praful de copt, se toarnă laptele și se mixează în continuare până se obține un aluat omogen. În formele de brioșe se așază hârtie și apoi aluatul preparat. Se scot sâmburii din corcodușe, se taie în jumătăți și se introduc ușor în fiecare formă. Se pun la copt, la 175 de grade Celsius, timp de 25 de minute.