Main menu

header

de Claudia Stan

Sulfina (Melilotus officinalis) sau molotrul galben este o plantă ce creşte în zonele de câmpie ale Europei. În fitoterapie, planta ocupă un loc binemeritat, graţie proprietăţilor sale medicinale, ce ajută la vindecarea multor afecţiuni. Pe lângă uzul medicinal, sulfina mai este folosită şi pentru aromatizare.

Stabilizează tensiunea
În scop medicinal se folosesc doar florile şi vârfurile tulpinilor de sulfină uscate. Se recoltează toamna şi se păstrează la loc uscat şi aerisit. Infuzia din plantă (două linguriţe la o cană cu apă fierbinte), îndulcită cu miere de albine, calmează crampele stomacale şi distruge viermii intestinali. Mai mult, combate cu succes bolile genitale, leucoreele, bufeurile menopauzei, cistitele şi retenţia urinară. Pentru a avea eficienţă maximă se recomandă ca înainte de fiecare masă să beţi câte o cană cu infuzie din sulfină. Totodată, planta este ideală pentru reglarea tensiunii arteriale, arteroscleroză şi chiar varice. Cel mai adesea, sulfina este utilizată în fitoterapie, în afecţiunile sistemului nervos, pentru controlarea emoţiilor puternice înainte de examene sau de alte evenimente solicitante. Mai mult, planta este recomandată în stările de insomnie, anorexie, spasme şi isterie.

Vindecă abcesele
Molotrul galben se foloseşte şi în uz extern, pentru spălături. Se prepară o infuzie din 120 g din planta uscată la doi litri de apă. Se fierbe timp de zece minute, după care se adaugă în apa din cadă. Ajută la dezinfectarea rănilor şi la diminuarea varicelor, dar ceaiul poate fi utilizat şi pentru spălături vaginale. În cazul abceselor dentare se va face gargară de cel puţin trei ori pe zi. Dacă vă simţiţi pleoapele umflate, aplicaţi comprese îmbibate în infuzie şi ţineţi-le aproximativ un sfert de oră. În plus, vă ajută să scăpaţi şi de conjunctivită.

Sulfina ce fermentează la uscare este toxică şi nu mai poate fi folosită!