Main menu

header

de Elena Şerban

„De-ai fi tu salcie la mal”…, te-aş face ceai în cana mea… Cam aşa am putea parafraza un celebru cântec interpretat pe vremuri de Mihaela Mihai. De ce am prepara ceai din salcie? Pentru că acesta, realizat din coajă de salcie, este foarte bun pentru a trata reumatismul, guta, răcelile etc.

Gargare pentru congestia amigdalelor
Alte afecţiuni în care sunt recomandate preparatele de salcie sunt: nevralgiile, frisoanele, insomnia, nervozitatea, ulceraţiile cutanate, hemorozii, dar şi amigdalitele şi infecţiile gâtului. Pentru uz intern veţi face un ceai după următoarea reţetă: fierbeţi zece grame de coajă în 200 ml de apă vreme de o jumătate de oră. Se iau trei linguri cu decoct pe zi pentru a îndepărta nevralgiile, reumatismul, guta, răceala, viroza, febra, crizele de friguri. În cazul amigdalitei şi al inflamţiilor gâtului, decoctul trebuie folosit pentru gargare.

Vine de hac ulceraţiilor cutanate
Pentru uz extern se iau între 15 şi 20 g de coajă de salcie, ce se fierb 20 de minute în 200 ml de apă. În acest decoct înmuiaţi o bucată curată de prosop şi aplicaţi pe zonele afectate de ulceraţii cutanate şi hemoroizi. Este foarte important să nu supradozaţi cantităţile de coajă de salcie, deoarece pot provoca intoxicaţii!
Perioada cea mai bună pentru recoltarea cojii de salcie este cuprinsă între lunile martie şi mai.