Main menu

header

de Cătălina Rafailă

Activitatea principală a tractului gastrointestinal este aceea de a transforma alimentele în nutrienţi, folosiţi de organism pentru a produce energie necesară în fiecare zi. Digestia alimentelor se produce în stomac şi în intestinul subţire, unde are loc transformarea chimică în molecule a grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor. La apariţia unei afecţiuni la nivelul stomacului, această activitate nu mai poate fi îndeplinită corespunzător şi pot apărea simptome cum ar fi: arsurile stomacale, greaţă, stări de vomă, diaree sau constipaţie.

Arsurile, potolite cu suc de cartofi
Arsura stomacală (în capul pieptului) este afecţiunea ce apare cel mai frecvent şi poate fi provocată de mâncarea bogată în grăsimi, foarte condimentată, de cafea, de alcool, de tutun, precum şi de sucurile carbogazoase, ce duc la creşterea secreţiei de acid gastric. Pentru tratarea acestor simptome există mijloace foarte simple şi naturale, cum ar fi: sucul de cartof sau de morcov proaspăt, ce se bea cu regularitate pe stomacul gol dimineaţa, la prânz şi seara, înainte de culcare cenuşa de lemn preparată cu 250 ml de apă caldă şi administrată ca atare după fiecare masă; ceaiul verde băut cu înghiţituri mici înainte de masă. De asemenea, consumul bananelor reduce aciditatea din stomac, precum şi mierea de albine mâncată zilnic înainte de fiecare masă.

Greaţa, „tăiată” cu ceai de pătrunjel
Greaţa şi stările de vomă pot fi ameliorate cu: ceai de muşeţel cu scorţişoară, ceai de mentă sau frunze de mentă proaspete, mestecate ca atare. Aceste stări se mai pot trata cu ceai de pătrunjel preparat dintr-o mână de pătrunjel proaspăt şi 250 ml de apă fiartă. Se acoperă şi se lasă să se răcească, după care se strecoară, se încălzeşte şi apoi se bea.

Tărâţe de grâu şi iaurt, împotriva constipaţiei
Constipaţia este cauzată de cele mai multe ori când întârziem din diferite motive să mergem la toaletă atunci când apare nevoia de a avea scaun, dar o altă cauză poate fi şi alimentaţia formată exclusiv din carne, brânză, paste făinoase sau dulciuri. Se ştie, legumele şi fructele ajută intestinul să grăbească evacuarea fecalelor, aşa că nu faceţi rabat de la ele. Constipaţia se poate combate cu ajutorul unor tratamente naturiste cum ar fi: prune uscate înmuiate în apă rece (pentru opt-zece ore), după care se încălzesc uşor şi se mănâncă înainte de masă, tărâţe de grâu (două-trei linguri cu tărâţe de grâu se amestecă împreună cu un iaurt mic şi se obţine o pastă ce se consumă o dată pe zi, pe stomacul gol), smochine sau stafide, ce se pun la înmuiat peste noapte în puţină apă călduţă, iar dimineaţa se bea sucul obţinut pe stomacul gol, dar şi cu o cantitate mare de legume şi fructe proaspete consumate zilnic.

Sunătoarea combate diareea

Diareea este cauzată de infecţii bacteriene sau de o alimentaţie greşită, dar poate fi tratată cu ajutorul ceaiurilor naturale. De exemplu, ceaiul de sunătoare, băut pe parcursul zilei cu înghiţituri mici (aproximativ două căni), va diminua cu siguranţă scaunul apos. Ceaiul de muşeţel, luat de trei ori pe zi (250 ml), ceaiul de salvie sau de gălbenele, la fel, consumate regulat şi de cel puţin două ori pe zi vor regla tranzitul intestinal.