Main menu

header

de Anda Postolache

Suntem în plin sezonul nucilor şi este păcat să nu beneficiem de calităţile acestora. Din punctul de vedere al caloriilor, este considerat cel mai bogat fruct. Drept care nu va fi consumat de persoanele supraponderale, care sunt angrenate în cure de slăbire.

Ajută la drenarea limfei
Nucile sunt fructe nutritive, au proprietăţi laxative, diuretice, ajută la drenarea limfei, au efect antiscrofulos şi antisifilitic.
Sunt indicate bolnavilor de diabet, celor care suferă de tuberculoză, diaree, paraziţi intestinali, dermatoze, litiază urinară, enurezis. Nucile se folosesc atât intern, cât şi extern. Pentru uz intern se adaugă la mâncare, cel mai bine la salatele de crudităţi sau se consumă înainte de masă câteva nuci neprăjite.
Vegetarienii şi persoanele care ţin post au în nuci un mare ajutor, datorită bogăţiei calorice deosebite şi faptului că nu trebuie să consume o cantitate mare ca să se bucure de substanţele din ele.

Uleiul scade nivelul colesterolului
Pentru vindecarea pecinginei se foloseşte uleiul obţinut din zdrobirea nucilor. De asemenea, uleiul de nucă este foarte indicat pentru persoanele cu colesterolul mare, fiind mai bogat în acizi graşi decât uleiul de floarea-soarelui şi cel de porumb. Frunzele de nuc au proprietăţi tonifiante, hipoglicemice, astringente, depurative. Ca tratament al constipaţiei se folosesc patru nuci foarte uşor prăjite. După consumarea acestora se lasă să treacă zece minute, apoi se bea un pahar cu apă şi miere. Acest tratament se face pe stomacul gol dimineaţa, timp de câteva zile.