Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Adevărat produs-minune al lumii naturale, mierea de Manuka vădește în continuare proprietăți notabile pentru sănătatea umană, acționând pe toate segmentele, de la prevenție la tratarea unor afecțiuni dintre cele mai grave.

Diminuează efectele secundare ale antibioticului

O cercetare de dată recentă, derulată în cadrul Universității Aston, din Marea Britanie, pune în evidență capacitatea uimitoare a mierii de Manuka de a contribui la restaurarea sănătății oamenilor. Specialiștii britanici au demonstrat că acest produs natural de excepție, combinat cu un antibiotic obișnuit, poate trata cu succes infecțiile pulmonare potențial fatale. Concret, cercetătorii au combinat miere de Manuka și un antibiotic standard folosit în tratarea infecției bacteriene pulmonare Mycobacterium abscessus, rezistentă la antibiotice. Potrivit revistei Microbiology, noul studiu a demonstrat că adăugarea de miere de Manuka s-a dovedit capabilă să distrugă această bacterie, care cauzează infecții ce pun viața pacienților în pericol.

Activitate microbiană extinsă

Mierea de Manuka are reputația de a avea o gamă largă de proprietăți medicinale, cea mai importantă fiind activitatea sa antimicrobiană extinsă. Folosind un nebulizator - dispozitiv care permite inhalarea - experții au combinat acest aliment cu o doză mai redusă de antibiotic. Rezultatele au arătat că spray-ul pe bază de miere a îmbunătățit eliminarea bacteriilor în probe de la pacienți infectați. În plus, bacteriile au fost eliminate cu de opt ori mai puțin medicament folosit în formula finală. „Acest lucru are potențialul de a reduce semnificativ pierderea auzului asociată cu amikacina și de a îmbunătăți considerabil calitatea vieții pacienților”, susține expertul Jonathan Cox.

„Utilizarea acestui tratament care combină amikacină și miere de Manuka arată foarte promițătoare ca terapie pentru aceste infecții pulmonare teribile“ (Victoria Nolan, Universitatea Aston)