Main menu

header

902 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Vindecător celebru în America de Sud, dar nu numai, culantro, rudă a morcovului, este utilizat în medicina naturistă de secole, pentru proprietăți care se disting prin extindere și eficiență.

Stopează convulsiile copiilor

Utilizarea culantro este foarte extinsă în America de Sud, dar planta a început să fie apreciată și în restul lumii. Chiar dacă uneori mai este confundat cu coriandrul, culantro are proprietăți distincte. În primul rând, planta se remarcă prin compoziția în care se regăsesc fier, calciu, riboflavină și caroten. Ca urmare, culantro este utilizat împotriva unui mare număr de afecțiuni, de la lipsa de vitamine și anemie până la tratarea convulsiilor copiilor. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări efectuate pe animale de laborator, frunzele de culantro, cu gusul lor înțepător, au demonstrat capacitatea de a scădea nivelul zahărului din sânge, sub formă de supliment, prin intermediul vitaminei B12, care se găsește din belșug în această plantă, notează healthbenefitstimes.com. În același timp, culantro are proprietatea demonstrată de a contribui la buna funcționare a ficatului. Persoanele care nu doresc să recurgă la comprimate pot toca frunze de culantro și le pot adăuga în salate, smoothie-uri sau alte preparate.

„Curăţă” toxinele

Culantro este folosit pe scară largă pentru proprietatea de a scădea nivelul inflamațiilor. În aceste condiții, în special sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, care se infuzează 15 minute, apoi se strecoară, culantro tratează cu succes migrenele, contracțiile musculare, inflamațiile neurologice care generează Parkinson și Alzheimer sau suferințele generate de artrită. Ceaiul poate fi utilizat și extern, sub formă de comprese aplicate pe locurile afectate. În același timp, prezența frunzelor de culantro în meniu, pe post de condiment, asigură o detoxificare blândă și constantă a organismului, întrucât planta susține eliminarea toxinelor de toate felurile.

Stimulează sucurile gastrice

Pe direcția afecțiunilor gastrice, rădăcina de culantro este un remediu des folosit, întrucât contribuie la stimularea stomacului, la creșterea sucurilor gastrice și la prevenirea constipației. Totodată, planta are reputația de a fi eficientă împotriva febrei, cea mai uzitată formulă fiind cea de decoct din frunze, obținut din fierberea timp de zece minute a unei linguri cu plantă uscată în 500 ml apă. Totodată, atunci când decoctul se realizează din întreaga plantă, remediul obținut este utilizat împotriva hemoragiilor, în principal de femeile cu ciclu menstrual foarte abundent și dureros.

Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, culantro combate cu succes crizele de astm

Pesto de culantro

902 7 4Ingrediente: 2 căței de usturoi, 1/2 linguriță cu sare, 1 praf de piper, 2 linguri cu alune de pădure, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 cană cu frunze de culantro proaspete, 1/3 cană cu parmezan.

Mod de preparare: se pun în mixer usturoiul, sarea, piperul și alunele, se lasă să se amestece până la omogenizare, se toarnă uleiul, apoi se adaugă culantro și se mixează în continuare. La final, de presară parmezanul și se mai amestecă de câteva ori. Pesto de culantro poate fi păstrat timp de o săptămână în frigider și până la patru luni în congelator.