Main menu

header

902 6 1de Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu

Un ulei esențial de mușețel roman este necesar în casa oricui, fiind folosit în întreaga lume pentru numeroaselor beneficii pe care le aduce sănătății, grație proprietăților antiiritante, cicatrizante, analgezice, hepatice, sedative, antiinflamatorii și antimicrobiene. În plus, oferă un parfum minunat, caracterizat printr-un ton bogat, cald și dulce, ca de pământ, la care se adaugă o ușoară aromă similară tutunului. Se folosește atât intern, cât și extern, în combinație cu alte uleiuri suport.

Elimină viermii intestinali

Uleiul de mușețel este extras din florile plantelor de mușețel, care se încadrează pe lista celor mai populare plante. Acest preparat este stimulent și antidepresiv, iar consumul regulat ține la distanță dezechilibrele emoționale, stările de întristare, dezamăgirile, crește buna dispoziție și induce sentimentul de liniște și fericire, ajutând, astfel, la împiedicarea instalării depresiei. În ce constă remediul? Puneți câte două picături de ulei esențial într-un pahar cu apă, umplut pe jumătate, și beți conținutul de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de șapte zile. În funcție de cum vă simțiți, repetați tratamentul, după o lună de pauză sau ori de câte ori aveți stări de anxietate și agitație. Chiar și doar mirosind acest ulei esențial vi se va schimba starea, se va instala buna dispoziție și depresia va fi ținută la distanță. De asemenea, pentru cei care au probleme cu stomacul, se confruntă cu bacterii, viermi intestinali sau paraziți, uleiul esențial de mușețel roman acționează ca o barieră împotriva acestor intruși. Promovează secreția de sucuri digestive în stomac și facilitează digestia. Indicat ar fi să luați câte o linguriță cu ulei, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de zece zile, dar dacă nu agreați gustul, diluați 3-4 picături de ulei esențial în 50 ml apă. Continuați tratamentul încă cinci zile, dacă disconfortul persistă.

Vindecă oreionul şi rujeola

Uleiul esențial de mușețel roman este eficient adulților pentru vindecarea inflamațiilor, în special cele din sistemul digestiv și urinar. Reduce, de asemenea, tensiunea arterială și ameliorează inflamarea vaselor de sânge. Este un bun tratament și pentru ficat, căruia îi asigură o stare bună de sănătate, crește secreția de acid clorhidric și contribuie la crearea fluxului adecvat de bilă. Faceți un amestec din 2-3 picături de ulei esențial de mușețel roman, cu o picătură de ulei esențial de salvie și încă 1-2 picături de ulei esențial de arbore de ceai, pe care îl adăugați într-o cană de 250 ml cu ceai de mușețel, preparat după rețeta clasică: 20 g plantă pusă la cantitatea de apă specificată. Dați într-un clocot și opriți focul. După ce s-a răcit, adăugați uleiurile. Acest tratament se face seara, după ultima masă, timp de șapte-zece zile. Utilizat singur, uleiul esențial de mușețel roman ajută la vindecarea infecțiilor virale cum ar fi oreionul sau rujeola. Este benefic și în tratarea infecțiilor orale și ține departe respirația urât mirositoare. Aplicați 2-3 picături în apa de gură obișnuită și clătiți după fiecare masă.

Se recomandă diluarea uleiului esențial de mușețel roman cu un ulei purtător, de exemplu, de migdale, mai ales pentru copii, bebeluși și pentru persoanele cu piele sensibilă

Dacă aveți părul blond și adăugați câteva picături de ulei esențial de mușețel roman în șamponul cu care vă spălați de obicei, acesta va acoperi firele cărunte

Calmează durerile de urechi

Deoarece este blând și alinător, mușețelul roman este minunat în baie și îl puteți folosi în fiecare seară pentru că vă calmează și vă crează o stare de bine. Aplicați câteva picături în apa de baie și relaxați-vă! Tot extern, poate fi utilizat pe o compresă pentru eliminarea crampelor menstruale, musculare, reducerea reacțiile alergice și calmarea durerile de urechi. Aplicați 2-3 picături pe o meșă sterilă și introduceți în urechea care vă face probleme. Lăsați să acționeze una-două ore, apoi eliberați canalul. Dacă nu s-a calmat durerea, puteți repeta. Iar dacă vă confruntați cu disconfort muscular, aplicați uleiul esențial de mușețel pe o compresă și puneți-o pe zona care doare. Veți simți imediat ameliorare. Multe voci susțin că acest preparat este bun și pentru afecțiunile inflamatorii ale pielii, precum eczemele, acneea sau iritațiile, dar și pentru dureri de spate, sciatică, cervicală. Puneți 2-3 picături de ulei în palmă și masați-vă zonele cu probleme. În cazul tenului acneic, trebuie să vă faceți o rutină. Adică, utilizați uleiul în fiecare seară, cel puțin șapte zile, după demachierea zilnică. Pentru dureri, masați locul, până ce uleiul va intra în piele. Inclusiv dacă simțiți furnicături, arsuri în tălpi sau balonare. Ori faceți masaj seara, înainte de culcare, ori folosiți o compresă pe care aplicați 3-4 picături de ulei și o așezați pe abdomen, de exemplu.