Main menu

header

902 9 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Leguminoasă înrudită cu fasolea, mazărea, lucerna, soia şi arahidele, năutul a însoțit omul pe parcursul civilizației și este considerat un adevărat aliment-medicament, întrucât conține fibre şi proteine, grăsimi sănătoase, numeroase vitamine şi minerale şi… zero colesterol!

Susține mineralizarea osoasă

Proteinele şi fibrele din năut pot încetini digestia, conferă o senzaţie de saţietate pe termen lung, reduc pofta de mâncare şi sunt ajutoare de nădejde în lupta împotriva kilogramelor în plus. În același timp, leguminoasa conține minerale importante - mangan, fosfor, calciu, fier, magneziu, zinc şi vitaminele A şi K - un cumul de nutrienţi esențiali în creşterea şi mineralizarea osoasă. Totodată, ca urmare a favorizării producerii de colagen, năutul previne apariţia ridurilor, hidratează pielea din interior și ajută la accelerarea vindecării leziunilor superficiale.

Reglează colesterolul „rău”

Fibrele şi proteinele din năut previn ridicarea bruscă a nivelului de zahăr în sânge, iar magneziul și zincul din această leguminoasă reduc riscul apariţiei diabetului. Digestia este mult îmbunătățită de fibrele din năut, acestea reducând riscurile apariţiei sindromului de colon iritabil şi constipaţiei și, totodată, diminuând nivelul colesterolului „rău”. Pe de altă parte, potasiul din năut este un aliat natural al sănătății inimii, consumul acestei leguminoase dilatând vasele de sânge şi scăzând astfel riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Opreşte dezvoltarea tumorală

Betacarotenul din năut este creditat cu proprietatea de a preveni degenerarea maculară. În plus, vitaminele din această leguminoasă și nutrientul colină îmbunătăţesc funcţiile cerebrale, performanţa cognitivă, memoria pe termen lung şi procesarea informaţiei. În același timp, potrivit literaturii de specialitate, năutul reduce riscul anumitor tipuri de cancer, grație aportului de compuşi chimici care stopează dezvoltarea tumorală, ajută enzimele din ficat să elimine din organism compuşii cancerigeni, scad inflamaţia, repară ADN şi previn apariţia mutaţiilor la nivelul acestuia.

Graţie vitaminelor şi mineralelor pe care le conţine, năutul susţine sănătatea scalpului

Zacuscă de vinete cu năut

902 9 2Ingrediente: 2 kg vinete, 2 kg gogoşari, 2 kg ardei gras, 2 kg roşii, 3 conserve cu năut, 1 kg ceapă albă, 4 linguri cu pastă de tomate, piper boabe, 750 ml ulei, sare, foi de dafin.

Mod de preparare: coaceţi vinetele, ardeii şi gogoşarii și curăţaţi-le de coaja arsă, de cotoare și de sâmburi. Roşiile le treceţi prin maşină şi pulpa obţinută o puneţi la fiert, pentru maximum 30 de minute, cât să se evapore din apă şi să devină densă. Adăugaţi apoi ardeii şi gogoşarii trecuţi prin maşina de tocat carne (sau tăiaţi bucăţele). Ceapa se trece prin mașina de tocat, apoi se călește timp de zece minute, la foc mic, în toată cantitatea de ulei. Puneţi vinetele, ardeii şi gogoşarii peste ceapă, sucul obţinut din roşii, bulionul, sare, boabele de piper şi frunzele de dafin. Lăsaţi la foc mocnit maximum două ore, amestecând din când în când. Cu 30 de minute înainte să fie gata legat preparatul, adăugaţi boabele de năut. La final, puneţi zacusca în borcane sterilizate în prealabil şi închideţi-le ermetic, după care le așezați în cuptorul încălzit şi le lăsaţi o zi, până se răcesc complet. Zacusca se păstrează la loc răcoros.