Main menu

header

901 7 2de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Salvia este folosită ca remediu natural încă din Evul Mediu, datorită proprietăților sale magice. Însuși numele plantei are o semnificație specială. Acesta provine din latinescul „salvare”, ce se traduce prin a salva, a vindeca. Ceaiul din salvie este cel mai popular și se prepară din frunzele plantei.

Întărește memoria

Un proverb spune că persoana care nu are în bucătărie salvie, îi permite bătrâneții să se apropie. Asta pentru că această plantă are numeroase proprietăți ce susțin organismul în lupta cu diferite afecțiuni. De exemplu, un consum constant de salvie îmbunătățește performanțele cognitive și memoria, reglează digestia, previne apariția diabetului și fortifică organismul. De multe ori, ceaiul de salvie este recomandat și elevilor care susțin examene sau pentru creșterea capacității de învățare și de reținere. Astfel că, o cană cu ceai băută seara, înainte de somn, măcar o săptămână, poate face minuni. Ideal ar fi să existe un obicei, să nu vă lipsească salvia din casă și, la nevoie, să o folosiți cu încredere. De asemenea, ceaiul de salvie este un remediu foarte bun în caz de insomnii. Faceți o cură de 10-12 seri în care să consumați o cană cu ceai, preparată din 2 lingurițe cu plantă și 250 ml apă. O să aveți un somn mult mai bun.

Elimină paraziții intestinali

Salvia este recomandată și pentru întărirea organismului, mai ales în perioadele de gripă, atunci când se instalează febra, nu aveți poftă de mâncare și vă simțiți slăbiți. Este indicată în combinație cu cimbrul. Se prepară o infuzie din cele două, câte o linguriță cu fiecare plantă, adăugată la 350 ml apă fiartă. Concentrația se face puțin mai mare și se bea îndulcită cu puțină miere, seara. Repetați cel puțin trei, patru zile sau atunci când aveți nevoie. Infuzia de salvie este bună și pentru durerile stomacale și indigestii provocate de anumiți paraziți. În acest caz, este nevoie de o cură de șapte zile până când se va reface complet flora intestinală. De asemenea, gargara cu infuzie de salvie este recomandată și dacă aveți infecții gingivale, însoțite de dureri și sângerări.