Main menu

header

901 8 3de Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Moringa este plantă folosită în medicina naturistă de peste 4.000 de ani, grație unui conținut nutritiv extraordinar: proteine, calciu, betacaroten, vitamina C, potasiu și multe altele. De asemenea, este foarte bogată în antioxidanți și compuși fitonutriționali activi, fiind considerată de specialiști planta care vindecă peste 300 de boli. Sunt utilizate fructele, funzele și scoarța, atât sub formă de infuzii, pulbere, cât și în stare pură.

Ţine sub control crizele epileptice

Moringa este considerată o „plantă miraculoasă”, pentru că ajută la vindecarea numeroaselor afecțiuni sau contribuie la stabilizarea și controlul acestora. Fructele sunt mai hrănitoare decât mazărea sau fasolea, frunzele au mai multă vitamina C decât portocalele, iar scoarța are mai multă vitamina A decât morcovii. În totalitate, planta este considerată un aliment complet și complex care acționează împotriva radicalilor liberi ce afectează organismul. Nivelurile ridicate și stresul oxidativ pot contribui la inflamații, boli degenerative, îmbătrânire, dar și la apariția bolilor cronice, inclusiv a celor cardiovasculare și a diabetului zaharat de tip II. De aceea, un consum regulat de moringa ține la distanță aceste afecțiuni care pot pune în pericol viața. Specialiștii recomandă infuzia din frunzele plantei, câte două căni pe zi, dimineața și seara, timp de 10-12 zile. Puneți la fiert 300 ml apă și, după ce a dat în clocot, opriți focul și adăugați o linguriță și jumătate cu moringa mărunțită. Lăsați la infuzat zece minute, apoi consumați lichidul. Puteți face două-trei cure pe an. Acest remediu se recomandă și pacienților epileptici, pentru că îi ajută la controlul crizelor.

Luptă cu ulcerul

Preparatele terapeutice cu moringa au, în primul rând, proprietăți vitaminizante și mineralizante. Apoi, sunt antibacteriene, reglatoare, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, digestive și tonic nervoase. Potrivit studiilor, comparând gram cu gram, moringa conține de două ori mai multe proteine decât iaurtul, de trei ori mai mult potasiu decât bananele și de patru ori mai mult calciu decât laptele de vacă. Astfel, moringa este recomandată a fi utilizată în rezolvarea unor probleme de sănătate precum afecțiuni cauzate de inflamații, cancer, diabet, anemie, artrite, reumatism, alergii și astm, constipație și chiar ulcer sau dureri de cap cronice. În astfel de cazuri, este indicată pulberea obținută din semințele uscate ale plantei. Acestea se macină până se transfomă în pulbere. Astfel, pentru o cură de 14 zile aveți devoie de 50-60 g semințe, transformate în pudră, pe care o consumați dizolvată în apă rece, câte o linguriță, la un pahar cu apă, dimineața, pe stomacul gol. Veți observa îmbunătățiri după primele zile de utilizare, iar în cazul persoanelor care suferă de gastrită sau de ulcer, sunt necesare trei cure pe an a câte 12-15 zile, pentru efecte de lungă durată.

Consumul de moringa induce stare de bine, relaxare și bună dispoziție și ajută în perioadele de surmenaj și stres psihic

Vă fereşte de infecţii orale

Fructele de moringa au efecte terapeutice grozave, mai ales în cazul infecțiilor orale. Fie că vorbim despre afecțiuni gingivale, linguale, abcese sau inflamații, moringa este de mare folos. Consumați fructele cât de mult puteți sau măcar trei-patru zile, în funcție de problemele pe care le aveți. Sau, dacă nu vă place gustul, încercați tinctura preparată din 40 g fructe și frunze uscate, peste care adăugați 200 ml alcool de 60 de grade. După patru zile, strecurați compoziția și clătiți-vă gura cu tinctură, dimineața, după igiena obișnuită.