Main menu

header

901 8 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Delicioasă, plină de nutrienți, lintea este un aliment de bază în multe culturi ale lumii și, de asemenea, este apreciată din cele mai vechi timpuri ca un vindecător și un aliat al stării de sănătate.

Susține digestia și activitatea florei intestinale

Ca una dintre cele mai vechi culturi cunoscute, lintea este alături de sănătatea oamenilor de mii de ani, fiind menționată atât în Biblie, cât și în Coran. Astăzi, multe țări se bucură de această legumă ca hrană principală, deoarece oferă o aromă de blândă, de nucă, și dă gust deosebit unui mare număr de rețete culinare. Mai mult de atât, lintea este una dintre leguminoasele cel mai uşor de digerat, este bogată în proteine şi săracă în grăsimi, având și un conţinut notabil de fibre alimentare. Ca urmare, acest aliment favorizează detoxificarea organismului și scăderea în greutate, susține digestia și echilibrul florei intestinale, diminuează colesterolul și crește imunitatea. În același timp, fibrele solubile din linte ajută la un control mai bun al diabetului de tip II, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente.

Are o capacitate antiinflamatoare remarcabilă

Lintea este o sursă importantă de antioxidanți din clasa polifenolilor, consumul acestei leguminoase fiind echivalent cu susținerea luptei împotriva unor afecțiuni grave - cardiovasculare, articulare, cancer - și cu scăderea stresului oxidativ al organismului. În aceste condiții, este încetinită îmbătrânirea și sunt combătuți cu succes radicalii liberi. În același timp, potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, polifenolii din linte - care nu-și pierd proprietățile în urma procesului gătirii - au demonstrat o capacitate antiinflamatoare remarcabilă. În aceste condiții, prezența regulată a lintei în alimentație este creditată cu prevenirea multor afecțiuni asociate cu inflamațiile, de la durerile cronice la Alzheimer.

Accelerează cicatrizarea rănilor

Ca sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul, lintea este un aliat al metabolismului. Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor, contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor, precum şi la stabilizarea pH-ului sangvin. Fierul, care se găsește din abundență în această leguminoasă, este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor, iar magneziul întărește sistemul imunitar. Alături de minerale, lintea se remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, susținând producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, buna funcţionare a sistemului nervos şi dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Lintea are capacitatea de a bloca o enzimă care contractă vasele de sânge, combătând astfel hipertensiunea arterială

Chifteluţe picante de linte

901 8 2Ingrediente: 200 g linte roşie, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 ceapă medie, tocată, 4 linguri cu tărâțe de psyllium, 4 linguri cu fulgi de drojdie inactivă (opţional), 2 ardei graşi, tăiaţi mărunt, 60 g făină, 2 linguriţe cu boia afumată, 1 linguriţă cu boia iute, 1/2 linguriţă cu fulgi de chili, sare şi piper măcinat, după gust, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: se fierbe lintea timp de 15 minute, apoi se scurge bine şi se pune într-un bol, după care se pasează cu o furculiţă sau un blender vertical. Se adaugă restul ingredientelor, se amestecă bine și se dă 15 minute la frigider. Se încinge puţin ulei într-o tigaie și se prăjesc chifteluțe din compoziție, câte două minute pe fiecare parte.