Main menu

header

900 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Adevărate delicatese culinare, ciupercile-de-fag se ridică la înălțimea renumelui speciei din care fac parte, care uimește permanent știința cu numeroasele proprietăți medicinale. De la bogăția de nutrienți la efectele pentru sănătate, aceste ciuperci speciale previn numeroase afecțiuni.

Stopează proliferarea celulelor canceroase

Ciupercile-de-fag sunt, înainte de orice, deosebit de hrănitoare. Cu un conținut ridicat de nutrienți, de la polizaharide la fibre și proteine, aceste ciuperci au, în schimb, puține calorii, ceea ce le recomandă nu doar pentru curele de slăbire, ci și pentru menținerea unei greutăți corporale optime. De asemenea, prin intermediul vitaminelor și mineralelor pe care le conțin - potasiu, fosfor, zinc, magneziu, cupru, riboflavină, provitamina D2, biotină și niacină - ciupercile-de-fag susțin procesele metabolice, protejează sistemul cardiovascular și mecanismele interne de apărare ale organismului. Totodată, prin capacitatea de a reduce inflamaţia din organism, consumul acestor ciupeci previne insuficiența pulmonară. Una dintre cele mai promițătoare direcții de acțiune ale ciupercilor-de-fag, studiată de știința modernă, este combaterea cancerului, în principal datorită aportului semnificativ de glicoproteine, marmorină sau hipsină, agenți care inhibă proliferarea diferitelor tipuri de celule canceroase, notează healthbenefitstimes.com.

Diminuează daunele hepatice produse de substanțe toxice

Un studiu pe animale de laborator a constatat că tratamentul cu extract de ciuperci-de-fag a îmbunătățit nivelul de antioxidanți. În mod similar, o altă cercetare a evidențiat că acest extract a ajutat la reducerea daunelor hepatice cauzate de substanțele chimice toxice, notează healthline.com. În plus, consumul acestor ciuperci este echivalent cu un binevenit aport de fibre, care ajută la detoxificarea colonului și la scăderea nivelului colesterolului. Potrivit literaturii de specialitate, ciupercile-de-fag conțin anumite enzime cu efect împotriva bolilor parazitare, posedând activitate antifungică împotriva unor patogeni periculoși. În paralel, hipsiprenolul, polizaharidele şi polifenolii din aceste ciuperci ajută la scăderea depunerilor de grăsime şi la modularea indicelui glicemic, abordând în același timp atât rezistența la insulină, cât şi obezitatea.

PONT! Ciupercile-de-fag preîntâmpină formarea leziunilor aterosclerotice

Tocăniţă de ciuperci-de-fag

900 7 2Ingrediente: 1 kg ciuperci-de-fag, 50 g unt, 2 linguri cu ulei, 5 fire de ceapă verde, 2 fire de usturoi verde, 1 legătură de leurdă, tocată mărunt, sare, piper alb, 100 ml smântână pentru gătit, 2 linguri cu făină.

Mod de preparare: se spală bine ciupercile, apoi se rup în fâșii. Ceapa și usturoiul se taie rondele și se călesc în untul și uleiul încinse, timp de trei minute. Se adaugă ciupercile, se acoperă vasul cu un capac și se lasă la foc mic 20 de minute. Între timp, într-un bol se amestecă smântâna cu făina până se obține o pastă fină, fără cocoloașe, iar când ciupercile sunt aproape gata, se presară cu sare și piper, se toarnă încet smântâna cu făină și se mai lasă să clocotească două minute. Se oprește focul, se pune leurda și se amestecă bine.