Main menu

header

899 7 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Cu parfumul lor deosebit și gustul fin, fragii aduc organismului o multitudine de substanțe, care fac din acest fruct și un deliciu culinar, și un superaliment.

Elimină ridurile şi petele generate de înaintarea de vârstă

Fragii conţin polizaharide, flavonoizi, taninuri, vitamine, minerale, acizi organici ulei volatil și alte substanțe foarte importante pentru buna funcționare a organismului. În medicina populară, fragul de pădure este considerat o plantă medicinală în toată regula, întrucât frunzele sale sunt pline de vitamina C. În aceste condiții, preparatele terapeutice pe bază de frag sau fructele acestui arbust de excepție sunt creditate cu capacitatea de a fortifica sistemul imunitar și de a combate stresul oxidativ. De asemenea, prezența fragilor în meniu ține la distanță răcelile și în general agresiunea factorilor nocivi exteriori, care generează infecții. Prin aportul de antioxidanți, fragii previn îmbătrânirea prematură deopotrivă la nivelul proceselor metabolice și la exterior, fiind adesea aplicaţi local, pe piele, pentru a elimina ridurile şi petele generate de înaintarea de vârstă. În același timp, aceste fructe accelerează procesul de vindecare a rănilor şi a muşcăturilor de insecte. Totodată, grație potasiului pe care îl conțin, fragii contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi la protejarea sănătăţii cardiovasculare. Mai mult, scăderea stresului asupra vaselor de sânge şi arterelor indusă de consumul acestor fructe previne ateroscleroza, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral.

Stimulează funcţia hepatică

Consumaţi pe stomacul gol, fragii stimulează funcţia hepatică şi ajută la vindecarea daunelor cauzate de hepatită. De asemenea, grație prezenței amintiților antioxidanți, aceste fructe scad riscul de diabet și echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Pe de altă parte, frunzele fragului sunt renumite de secole pentru proprietatea de a calma problemele digestive, ceaiul preparat din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă fierbinte fiind excelent pentru îmbunătăţirea digestiei şi absorbţia nutrienţilor.

Potrivit literaturii de specialitate, fragii preîntâmpină mutaţiile celulare