Main menu

header

898 7 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Florile de arnică sunt considerate adevărate medicamente naturale. Plantă rară, protejată în multe state europene, această vindecătoare este renumită pentru efectul remarcabil în tratarea unui mare număr de afecțiuni.

Accelerează vindecarea rănilor

Potrivit rezultatelor unui studiu clinic la care au participat pacienți diagnosticați cu osteoartrita genunchiului, după șase săptămâni în care voluntarii au folosit de două ori pe zi un gel cu arnică s-a înregistrat o reducere substanţială a durerii şi a rigidităţii şi implicit o îmbunătăţire a funcţiilor articulare. În același timp, planta este binecunoscută pentru eficienţa sa în refacerea musculaturii solicitate şi în accelerarea vindecării rănilor şi vânătăilor. Un studiu care a examinat efectele homeopatice ale inflorescenţei de arnică a relevat faptul că unguentul pe bază de plantă a redus eficient chiar şi echimozele induse de laser. Pentru a accelera vindecarea vânătăilor, se poate aplica un strat subţire de cremă, gel sau unguent cu arnică, de două-trei ori pe zi, masând uşor, până la deplina absorbţie. În astfel de cazuri, produsele cu arnică au acţiune astringentă, decongestivă, analgezică.

Stimulează circulația venoasă

Preparatele pe bază de arnică se pot utiliza atât extern, cât şi intern, sub supravegherea unui fitoterapeut. Planta are un renume bine consolidat pe direcția tratării eficiente a problemelor circulatorii. De pildă, uleiul pe bază de arnică ajută la reducerea aspectului venelor sparte, experţii din domeniul masajului terapeutic recomandând acest produs pentru stimularea circulaţiei venoase. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii include arnica printre plantele care are proprietăţi antiinflamatoare certificate, flavonoidele prezente în arnică întărind vasele sangvine. De asemenea, în dreptul tincturii de arnică, preparat disponibil în magazinele cu profil naturist, se poate consemna proprietatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui, efect similar medicamentelor anticoagulante.

Administrată sub formă de ceai, arnica întăreşte sistemul imunitar