Main menu

header

897 9 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

Rocoina, care se mai numeşte şi guşa-găinii, aurică, gheţişoară sau steluţă albă, este o plantă târâtoare, anuală, ce creşte pe suprafeţe mari şi dese, în regiunile temperate. Datorită substanţelor din compoziţie, rocovina are excelente proprietăţi antiinflamatoare, digestive, tonice şi calmante. În timpul sezonului rece, este un remediu pentru tuse, roşu în gât sau chiar probleme respiratorii.

Adio, psoriazis!

Rocoina preferă locurile cu umiditate crescută, dar şi umbroase, totodată. Astfel că, se răspândeşte pe terenuri virane, în culturi, pe marginea drumurilor şi în grădini, un loc ideal, mai ales după ploi abundente. Este considerată o plantă invadatoare, pentru că se întinde cu rapiditate, dacă solul şi temperatura îi permit. Înfloreşte primăvara, din luna martie, până la jumătatea lunii octombrie. În scop medicinal, se utilizează doar partea înaltă a plantei, cu frunze şi tulpini, care se recoltează în primele trei luni, martie, aprilie şi mai. Printre numeroasele beneficii pe care le are pentru sănătate, rocoina are puterea de a vindeca rănile de la nivelul pielii. Tratează tăieturile, arsurile, abcesele şi ulcerele, dar se poate folosi şi pentru badijonarea anumitor eczeme, chiar şi psoriazis. Ca remediu, se recomandă tinctura, preparată din 40 g flori verzi, peste care se toarnă 200 ml alcool şi se lasă la macerat timp de patru săptămâni. Cu rezultatul obţinut se tamponează zonele afectate, atât cât este nevoie. Tinctura mai este bună şi împotriva tumorilor benigne, ajută inima să funcţioneze normal şi susţine sistemul nervos să facă faţă stresului cotidian. Se administrează o linguriţă pe zi, dimineaţa, timp de 30 de zile, în cure de două ori pe an. După utilizare, se ţine la rece.

Reface ţesuturile musculare şi rezolvă tusea uscată

Frunzele, bogate în substanţe saponine şi potasiu, au efect curativ şi expectorant veritabil. De aceea, sunt un bun adjuvant în tratarea afecţiunilor şi bolilor pulmonare, a tusei uscate şi cronice. De asemenea, îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi a vezicii urinare. Infuzia de rocoină este ideală în astfel de cazuri. Se adaugă două linguriţe cu plantă uscată mărunţită la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat timp de cinci minute, se strecoară şi se bea înainte să se răcească. Pentru efecte rapide, sunt necesare 1-2 căni pe zi. În funcţie de gusturi, se poate îndulci cu miere. Reface ţesuturile musculare afectate, reduce oboseala şi stresul acumulate în timpul zilei, dacă se adaugă câteva picături de ulei în apa de baie. Cum se prepară? Se pun zece linguriţe cu floare uscată şi mărunţită într-o jumătate de litru de ulei de măsline. Vasul se ţine afară, la soare, sau la o temperatură ridicată, timp de patru săptămâni. Apoi se strecoară şi produsul obţinut se păstrează la rece, într-un loc întunecos, dar nu în frigider. Uleiul de rocoină reduce senzaţia de durere şi de usturime şi relaxează picioarele umflate.

Câteva picături de ulei de rocoină, puse în mâncare, ajută pisicile să elimine mai uşor ghemotoacele de păr care se adună în propriul intestin

Unguent miraculos

Ca uz extern, rocoina unguent este un tratament rapid împotriva hemoroizilor. Se pune pe foc un vas în care se toarnă 125 ml ulei de măsline peste care se adaugă rocovină proaspătă şi se lasă zece ore pe foc, la cea mai mică temperatură, apoi se strecoară. Între timp, se topesc 25 g ceară cu 125 ml ulei de măsline şi apoi se adaugă uleiul de rocoină răcit. Se amestecă bine şi compoziţia rezultată se pune într-o cutie.