Main menu

header

896 7 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Una dintre cele mai utilizate plante medicinale, rostopasca a demonstrat, în urma unor studii detaliate, capacitatea de a se adresa eficient unui mare număr de afecțiuni, de la cele articulare la cele gastrice.

Alungă crampele şi balonarea

Folosită de milenii în medicina tradițională asiatică, rostopasca este eficientă deopotrivă intern și extern. Prin aportul de antioxidanți, ceaiul de rostopască, preparat după indicațiile de pe ambalaj, sporește producerea de bilă, ceea ce are ca efecte funcţionarea digestiei în parametri normali și digerarea grăsimilor. Totodată, amestecul de rostopască şi turmeric reduce crampele, durerile de stomac şi balonarea. De altfel, suplimentele pe bază de plantă sunt cunoscute pentru capacitatea de a calma simptomele intestinului iritabil, iar extractul de rostopască reduce aciditatea la nivelul stomacului, sporind secreţia de mucus gastric şi blocând moleculele inflamatoare care generează crizele de ulcer. Pe lângă preparatele din magazinele cu profil naturist, rostopasca se poate măcina fin şi consuma ca atare, maximum o jumătate de liguriță cu pulbere pe zi.

Înlătură stafilococul auriu

Extractul de rostopască este creditat de specialiști cu eficiența în blocarea proteinelor inflamatoare, având capacitatea de a reduce edemele, durerile sau inflamaţiile artritei. Totodată, planta se remarcă în multitudinea de remedii naturiste pentru capacitatea de a combate infecţiile, inclusiv cea a amigdalelor, precum și pentru stimularea imunităţii, prin ţinerea la distanţă a virusurilor şi a bacteriilor. Este binecunoscut, în context, faptul că rostopasca poate înlătura microorganisme ca stafilococul auriu, aspect certificat de un studiu realizat în China. De asemenea, alcaloizii conţinuţi de plantă pot reduce frecvența atacurilor de astm, calmând căile respiratorii. În același timp, extern, rostopasca tratează cu succes negii, grație conţinutului de latex, iar aplicarea sevei de plantă are o înde- lungată tradiție în tratarea dermatitei atopice, întrucât reduce roșeața şi mâncărimile.

Berberina din rostopască scade nivelul colesterolului LDL („rău“)