Main menu

header

895 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Pe cât de răspândite în gastronomia întregii lumi, pe atât de benefice pentru sănătate, măslinele și uleiul derivat au ajuns să fie considerate adevărate medicamente ale naturii, stând la baza remarcabilei longevități a națiunilor mediteraneene.

Ajută sistemul imunitar

S-a demonstrat de mai multă vreme, în urma unor studii riguroase, că antioxidanții din alimente reduc riscul de boli cronice, în primul rând afecțiuni cardiovasculare și cancer. Pe lista furnizorilor acestor importanți compuși se află la loc de cinste măslinele. Potrivit unei cercetări recente, voluntarii care au consumat pulpă de măsline au înregistrat un nivel semnificativ crescut de glutation, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. În aceste condiții, delicioasele fructe sunt considerate aliați ai sistemului imunitar și ai sănătății inimii, în special prin acidul oleic, principalul acid gras din măsline, asociat cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. În plus, mai multe cercetări au evidențiat faptul că măslinele și uleiul de măsline pot reduce tensiunea arterială și scad nivelul colesterolului.

Previn pierderile osoase

Antioxidanții din măsline acționează pentru întârzierea îmbătrânirii și scăderea stresului oxidativ. De asemenea, potrivit statisticilor internaționale, ratele de osteoporoză sunt mai scăzute în țările mediteraneene decât în restul Europei, ceea ce duce specialiștii spre ipoteza că măslinele protejează împotriva acestei afecțiuni. În urma unor cercetări pe animale de laborator s-a constatat că unii dintre compușii vegetali din aceste fructe și din uleiul lor ajută la prevenirea pierderii osoase. De asemenea, măslinele sunt considerate aliați împotriva alergiilor, întrucât pot combate inflamațiile, fiind de ajutor și în cazuri de osteoartrită şi reumatism, notează healthline.com. Substanţa numită oleocantala din măsline şi din uleiul derivat acţionează ca analgezic și inhibator al durerii comparabil ca efect cu medicamentele antiinflamatoare.

Protejează ADN-ul celular

Măslinele şi uleiul de măsline scad riscul cancerului de colon, protejând ADN-ul celulelor la fel de eficient ca o dietă cu pește gras. De altfel, aceste constatări au pornit tot de la ratele mai mici ale bolii în regiunile mediteraneene. În cadrul unor cercetări de laborator a fost relevat faptul că acidul oleic din măsline, împreună cu antioxidanții, perturbă ciclul de viață al celulelor canceroase din sân, colon și stomac. O altă direcție de acțiune care a dus faima măslinelor și a uleiului lor în toată lumea este îngrijirea pielii și părului. Acizii graşi esenţiali din aceste fructe au rolul de a hrăni, hidrata şi proteja tenul şi podoaba capilară. În același timp, vitamina E din măsline ține la distanţă cancerul de piele.

Prin aportul de fier, măslinele favorizează transportul optim al oxigenului către organe şi ţesuturi

Detoxifică tractul digestiv

Măslinele au rol protector împotriva ulcerelor şi gastritei. Un consum regulat al acestor fructe asigură o bună detoxificare a tractului digestiv, întrucât aduc organismului fibre. În același timp, măslinele susțin efortul de scădere în greutate, întrucât prelungesc sațietatea. Totodată, uleiul de măsline acţionează benefic asupra secreţiei bilei şi a hormonilor pancreatici, unele studii evidențiind că această acțiune este chiar mai pregnantă decât cea a medicamentelor de sinteză.