Main menu

header

de Elena Şerban

Disfuncţie a rinichilor, manifestată prin incapacitatea lor de a elimina produsele toxice metabolice ale urinei, insuficienţa renală este cauzată în general de nefrite, intoxicaţii, ateroscleroză. Marele dezavantaj este acela că această maladie se detectează doar când peste 50% dintre nefronii rinichiului sunt degradaţi.

Cozile de cireşe, diuretice
Principalele manifestări ale acestei boli sunt paliditate, inapetenţă, greţuri etc., însă boala este diagnosticată de medicul specialist, nu de pacient. În cazul insuficienţei renale, farmacia verde recomandă ceaiul de ceapă, ceaiul de mesteacăn, dar şi ceaiurile din amestecuri de plante.
Amestecul din rădăcină de păpădie, rădăcină de lemn-dulce, anason şi fructe de ienupăr este foarte bun în aceste situaţii. Combinaţi aceste plante în cantităţi egale. Opăriţi o lingură din acest amestec cu o jumătate de litru de apă şi, după ce fierbeţi un sfert de oră, lăsaţi să se răcească. Se beau două căni din acest ceai în fiecare zi, una dimineaţa şi alta seara.
Codiţele de cireşe sunt şi ele foarte bune în amestec cu mătasea de porumb. O lingură din acest amestec trebuie fiert într-o cană cu apă timp de cinci minute. După ce se iau de pe foc, puneţi o farfurioară peste ibric şi lăsaţi să se infuzeze o jumătate de oră. Trei căni cu ceai pe zi ar fi suficiente.
Un alt remediu eficient este acela pe bază de mesteacăn. Opăriţi o lingură cu frunze cu 250 ml de apă fiartă. Beţi două căni pe zi.
Ceaiul de ceapă este şi el un bun diuretic. Fierbeţi trei cepe tăiate mărunt într-un litru de apă vreme de o oră. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile.