Main menu

header

891 8 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Pentru persoanele care evită migdalele ca gustare din pricina caloriilor pe care acestea le conțin, specialiștii canadieni vin cu o veste foarte bună - migdalele sunt o gustare care nu afectează silueta și, în plus, au o mulțime de beneficii pentru organism.

20% din cantitatea de grăsimi nu este absorbită de organism

Experții în nutriție de la Universitatea din Toronto au realizat o cercetare extinsă, din care a reieșit că fiecare 30 de grame de migdale conțin 14 grame de grăsimi. Deși asta ar putea să-i sperie pe cei care sunt atenți la aportul caloric și evită aceste fructe/semințe, specialiștii arată că 20% din cantitatea de grăsimi nu este absorbită de organism. „Studiul nostru a pus în evidență efectele reale ale migdalelor asupra siluetei și aportului caloric”, detaliază profesor John Sievenpiper. Practic, pe lângă grăsimile sănătoase, dar care rămân în corp doar parțial, migdalele oferă multe proteine, vitamine și minerale. În același timp, studii anterioare au evidențiat faptul că un consum constant de nuci, semințe, migdale și alune contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular și remineralizează organismul.

Se pot pierde trei kilograme pe an

Cercetarea canadiană a evidențiat faptul că pe termen lung, în condițiile unui aport caloric normal și al unui meniu care include migdale, corpul absoarbe cu 60 de calorii mai puțin decât arată etichetele acestui produs, mica scădere zilnică ducând, totuși, pe termen mediu, la o pierdere în greutate de până la trei kilograme într-un an. Pe parcursul cercetării, voluntarii au fost împărțiți în grupuri care au avut ca gustare migdale sau o porție echivalentă de fructe proaspete. Niciunul dintre participanții la experiment nu a luat în greutate. „Un aspect îmbucurător este acela că persoanele evaluate aveau, toate, un nivel mare al colesterolului, așadar făceau parte din categoria celor predispuse la afecțiuni cardiovasculare. Studiul scoate, astfel, migdalele din categoria gustărilor care îngrașă”, explică specialistul Stephanie Nishi.

După publicarea rezultatelor cercetării în revista Mayo Clinic Proceedings, Diabetes Canada a ajustat datele dietare referitoare la migdale, scoțându-le din categoria gustărilor foarte calorice