Main menu

header

889 7 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Celebră încă din Antichitate, foarte prețuită pentru proprietățile sale terapeutice, sunătoarea continuă să fie și în prezent un miraculos vindecător și un dar neprețuit al naturii pentru sănătatea omului.

Reglează ceasul intern al organismului

Sunătoarea conţine bioflavonoide şi antioxidanţi care pot avea un impact benefic semnificativ asupra organismului. Potrivit literaturii de specialitate, renumita plantă medicinală este o adevărată vedetă a tratamentelor naturiste, acționând pe multiple planuri și în numeroase afecțiuni, de la ameliorarea durerii până la susţinerea sănătăţii ficatului. De asemenea, de-a lungul timpului, planta a fost folosită pe scară largă împotriva simptomelor depresiei, întrucât conţine o combinaţie rară de substanţe antidepresive și acționează fără efecte secundare. De asemenea, sunătoarea ajută la reglarea echilibrului hormonal, fiind capabilă să regleze ceasul intern al organismului și oferind astfel susținere împotriva insomniei, iritabilității, anxietății şi oboselii cronice. Se poate administra sunătoare sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă uscată lăsată zece minute la infuzat într-o cană cu apă fierbinte. Se strecoară și se consumă, neîndulcit.

Menține sănătatea ficatului

Potrivit oamenilor de știință canadieni, care au realizat studii extinse, sunătoarea prezintă o corelaţie promițătoare între prevenirea şi tratamentul leucemiei și utilizarea consecventă a suplimentelor pe bază de plantă. De asemenea, sunătoarea este renumită pentru capacitatea de vindecare a pielii. Cercetări recente au evidențiat că o cremă preparată cu extract de sunătoare a fost mult mai eficientă în vindecarea arsurilor solare decât alte produse, în plus protejând și pielea de efectele acestei expuneri excesive la razele ultraviolete. De altfel, proprietățile de cicatrizare au făcut ca sunătoarea să stea la baza unor formulări de tratament pentru psoriazis. În același timp, sunătoarea este apreciată prin tradiție pentru efectele în menținerea sănătății ficatului, precum și pentru proprietatea de a acționa eficient împotriva virusurilor.

PONT. Sunătoarea este faimoasă pentru capacitatea de a atenua sevrajul - crizele de după renunţarea la substanţe care creează dependență.