Main menu

header

888 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit în scopuri medicinale toate părţile nucului. Despre fructele acestui arbore excepțional se știe că sunt adevărate comori de nutrienți, iar necoapte prezintă particularități remarcabile, pe care medicina naturistă le consemnează la loc de cinste.

Scad nivelul trigliceridelor

Culese înainte de a se coace, nucile verzi sunt o sursă excelentă de antioxidanţi. Ca urmare, aceste fructe aduc organismului un arsenal impresionant de luptă împotriva stresului oxidativ și a instalării anumitor boli cronice dintre cele mai grave, inclusiv cancer. De asemenea, prin aportul de acizi graşi Omega 3, în special acidul alfa-linolenic, nucile verzi mențin buna funcționare a sistemului cardiovascular, reduc tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor, previn dezvoltarea plăcii de aterom în artere, scad riscul apariţiei unui ritm cardiac anormal, de infarct miocardic şi accident vascular cerebral, precum și de moarte subită la persoanele cu boli de inimă. Din același tablou face parte și proprietatea nucilor verzi de a susține circulația sangvină și de a preveni fragilizarea vaselor capilare. În scop terapeutic, nucile verzi sunt culese înainte de a se dezvolta complet, atunci când au o consistenţă gelatinoasă.

Stimulează sistemul imunitar

Tradiţia de recoltare a nucilor verzi datează încă din Antichitate. Remediile populare din aceste fructe cu gust deosebit generează beneficii la nivelul tuturor organe- lor vitale. Substanțele din compoziția fructelor au un efect stimulator asupra sistemului imunitar și elimină toxinele din organism. Pentru prepararea formulelor terapeu- tice se utilizează atât pulpa, cât și sucul și coaja nucilor verzi. Nu întâmplător: potrivit unor cercetări de anvergură, ceea ce diferenţiază o nucă verde de varianta matură sunt taninurile, care le dau aroma amară și acționează ca protectori ai organismului în fața infecțiilor, precum și substanţele antibacteriene şi antibiotice, alături de vitamina C. Ca urmare, nucile verzi sunt considerate eficiente în cazuri de răceală și gripă.

Adjuvanți în bolile endocrine

Ideale pentru funcționarea creierului, nucile verzi susțin memoria, capacitatea de concentrare și de atenție până la vârste înaintate, în special prin aportul de minerale care au acest tip de acțiune. O caracteristică distinctivă este conținutul bogat de iod, grație căruia nucile verzi se pot adresa în mod eficient bolilor endocrine. Datorită acestui fapt, preparatele terapeutice pe bază de nuci verzi sunt prescrise în cazuri de hipotiroidism. Pentru tratament se poate utiliza tinctura de nuci verzi, tra- tamentul fiind de trei săptămâni, câte o lingură cu produs, de trei ori pe zi. Pentru a prepara remediul, este nevoie de 20 de nuci verzi, tăiate în sferturi, care se introduc într-un recipient din sticlă opacă, peste care se toarnă un litru de alcool rafinat de 60 de grade sau de 90 de grade, până când fructele sunt acoperite cu câțiva centimetri. Amestecul se lasă la macerat aproximativ o lună, într-un spațiu cu lumină indirectă, după care se strecoară tinctura și se depozitează într-o sticlă curată, preferabil tot opacă. Se poate consuma câte o linguriță pe zi, ca tonic general, sau la nevoie, ca tratament adjuvant. 

Atenuează durerile articulare

Prin magneziul pe care îl conțin, nucile verzi sunt recomandate pentru funcționarea optimă a pancreasului și implicit gestionarea diabetului. Cel mai adesea este prescrisă tinctura din membrane de nuci verzi, care se administrează în doze de câte 3 ml, de maximum patru ori pe zi. Totodată, nucile verzi sunt faimoase pentru capacitatea de a atenua tulburările gastrointestinale și bolile parazitare, contribuind la detoxificarea naturală a organismului, la combaterea balonărilor și la refacerea mucoasei tractului digestiv. Totoda- tă, ca antiinflamator și analgezic, tinctura de nuci verzi este foarte eficientă pentru ameliorarea suferințelor provocate de artrită, înlăturând în timp foarte scurt durerea la nivelul articulațiilor. Se folosește prin masarea zonelor afectate cu puțină tinctură, care va genera un efect de încălzire notabilă, crescând circulația sangvină și diminuând durerea.

Cresc rezistența organismului la chimioterapie

În medicina alternativă, nucile verzi sunt apreciate pentru proprietățile lor de combatere a cancerului. În special coaja este considerată deosebit de utilă, grație efectului antioxidant. Potrivit unor studii extinse, preparatele terapeutice pe bază de nuci verzi cresc rezistența organismului la chimioterapie, iar pe de altă parte, reduc semnificativ, la aproape jumătate, riscul ca tumorile benigne să devină maligne. Pe de altă parte, coaja fructelor are și proprietăți dezinfectante, fiind utilizată frecvent pentru tratarea proceselor inflamatorii din cavitatea bucală sau a bolilor de piele, precum și pentru efectul de vindecare a rănilor. Se poate recurge la o cataplasmă făcută din coji de nuci verzi, care acționează prin intermediul taninului, fiind foarte eficiente inclusiv împotriva negilor cutanați. Se zdrobesc cojile fructelor, se înfășoară amestecul în tifon și se plasează pe neg, ținându-se apăsat până se usucă seva din coji. Se repetă procedeul zilnic, timp de o săptămână sau până la uscarea completă a negului.

Detoxifică ficatul

Consumul regulat de nuci verzi, prin complexul de vitamine B, susține sănătatea sistemului muscular și crește pragul de toleranță la durerea survenită în urma efortului fizic. Ca energizanți redutabili ai organismului, aceste fructe susțin tonusul fizic, reprezentând un excelent supliment pentru persoanele care practică sport. În același timp, nucile verzi ajută la detoxificarea ficatului. Una dintre formulele des uzitate pentru o astfel de cură se obține prin macerarea timp de 20 de zile a 20 de nuci verzi într-un litru de alcool. După acest răstimp, în lichidul obţinut se adaugă trei cuişoare, o linguriţă cu scorţişoară, coajă de portocală şi o jumătate de kilogram de zahăr dizolvat într-un litru de apă. Timp de o lună se consumă câte o linguriţă cu acest amestec, înainte de mesele principale.

Dulceaţă de nuci verzi

888 8 2Ingrediente: 1 kg nuci verzi curăţate, 1 kg zahăr, 4 lămâi mari, 200 ml apă, 1/2 păstaie de vanilie.

Mod de preparare: într-un castron cu apă rece şi felii de lămâie se pun nucile curăţate, care se lasă astfel până a doua zi, acoperite cu o farfurie. Se schimbă apa de câteva ori, iar a doua zi se înlătură lichidul şi se clătesc nucile sub jet de apă rece. Se pune apă la clocotit, cât să acopere nucile, se adaugă fructele şi se lasă trei minute să clocotească, apoi se aruncă apa, se clătesc fructele cu apă rece și se repetă operațiunea de trei ori. Separat se pun la fiert zahărul și apa, se adaugă nucile bine scurse, sucul de lămâie şi batonul de vanilie, tăiat în jumătate pe lung. și se lasă să fiarbă 20 de minute, până se leagă siropul. După sterilizarea borcanelor, se pune dulceața fierbinte în fiecare, se închid cu capac și se răstoarnă cu gura în jos pe o tavă, unde rămân până a doua zi, acoperite cu un șervet gros.