Main menu

header

870 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

O piele imaculată și radiantă este visul oricărei femei. Din păcate, pe măsură ce se înaintează în vârstă, lucrurile se schimbă. Pielea începe să-și piardă din fermitate și elasticitate, își fac apariția ridurile, dar și petele pigmentare. Cum reușiți să le înlăturați, aflați de la Mihaela Iliescu (foto), consultant fitoterapie și nutriție.

„Apar la femeile care folosesc contraceptive hormonale”

- Tot mai multe persoane se plâng de apariția petelor pigmentare. De ce se instalează și cât de periculoase sunt?

- Cauza principală a apariției este nivelul ridicat de melanină, un pigment natural care colorează părul, ochii și pielea. Acest lucru se întâmplă în primul rând de la expunerea exagerată la radiațiile solare, fără folosirea produselor cu SPF. De asemenea, petele se instalează adesea la femeile care folosesc contraceptive hormonale, în timpul sarcinii sau la menopauză, dar se pot confrunta cu aceste probleme și cei care au luat unele tipuri de antibiotice. Persoanele care lucrează în aer liber, precum marinarii sau muncitorii în construcții tind să dezvolte aceste pete mai repede decât alte persoane.

- Câte tipuri de pete pigmentare există?

- Vorbim în primul rând despre petele de bătrânețe sau petele de la soare, un tip inofensiv de hiperpigmentare, care se găsesc cel mai mult pe față, gât, decolteu sau pe mâini. Există și hiperpigmentarea postinflamatorie, PIH pe scurt, care se instalează după o inflamație sau o vătămare, dar se poate manifesta și după o acnee. Nu în ultimul rând, îndepărtarea firelor de păr de pe față (indiferent de metoda de epilare folosită) poate provoca inflamarea pielii și, cu timpul, decolorarea acesteia în zonele respective.

„Turmericul este un antioxidant de excepție”

870 6 2- Care sunt cele mai bune remedii pe care natura le are împotriva petelor pigmentare?

- Uleiul de migdale, care conține vitamina E din belșug, este foarte bun pentru îngrijirea pielii și atenuarea petelor pigmentare. La rândul său, sucul de lămâie abundă în vitamina C și alți nutrienți cu puternic efect antioxidant. Datorită acestor ingrediente active, sucul de lămâie are capacitatea de a estompa petele pigmentare de pe față. Aplicați suc de lămâie proaspăt stors pe zonele afectate, lăsați să acționeze câteva minute și clătiți fața cu apă călduță. Pentru rezultate vizibile, repetați procedura în fiecare zi, timp de două săptămâni. Dacă aveți pielea sensibilă, este foarte important să diluați sucul de lămâie în apă plată sau apă de trandafiri. Amidonul din compoziția cartofului este substanța care reduce pigmentarea pielii, în timp ce enzimele naturale conținute ajută la îmbunătățirea aspectului și texturii acesteia în ansamblu. Se taie cartoful în felii foarte subțiri care se pun direct pe zonele pătate pentru câteva minute și se clătește cu apă călduță. O mască eficientă, dar mai puțin cunoscută este cea din zer și suc de roșii, care șterge petele maronii și redă luminozitate tenului. Se combină în părți egale, zer și suc de roșii și se aplică mixtura pe zonele pătate pentru un sfert de oră. Se curăță cu apă călduță. Dacă nu aveți zer la îndemână, folosiți lapte. Pentru efectul dorit, se folosește timp de o lună. Turmericul este un antioxidant de excepție care ajută la eliminarea petelor pigmentare. Se amestecă două lingurițe cu pudră de turmeric cu lapte și suc de lămâie până se formează o pastă de consistența iaurtului. Se aplică pe față, și după câteva minute se clătește cu apă călduță. Un nou tip de acid folosit cu succes este acidul ellagic (extras din fructe, de exemplu, din căpșuni, merișor, mure, rodii, zmeură, struguri etc.) care, în afară de efectul depigmentant, are și rol antioxidant. Bogat în acid glicolic, zahărul asigură o exfoliere naturală a pielii, care îndepărtează și petele întunecate. În acest caz, frecați ușor pielea afectată cu zahăr cubic.

„Preparați un scrub amestecând sucul unei lămâi cu două linguri cu zahăr brun”

870 6 3- Sarcina este o perioadă în care peste 90% dintre femei se confruntă cu petele pigmentare. Ce pot face viitoarele mămici?

- În timpul sarcinii, pielea trece printr-o serie de schimbări cauzate de dereglările hormonale specifice perioadei. De multe ori, petele apar pe piele în timpul sarcinii nu doar pe față, ci și pe corp și pot rămâne și după naștere. Sunt de obicei mai pronunțate la femeile cu un ten mai închis. Pentru a scăpa de ele, se poate prepara un scrub amestecând sucul unei lămâi cu două linguri cu zahăr brun. Aplicați pe ten, masați ușor câteva minute, lăsați să acționeze timp de o jumătate de oră apoi clătiți. Se repetă acest procedeu o dată sau de două ori pe săptămână. Extractul de ceai verde poate avea un efect de depigmentare atunci când este aplicat pe piele. Puneți în apă fiartă câteva pliculețe cu ceai, lăsați la infuzat cinci minute, răciți, apoi aplicați pe locurile cu probleme, masând ușor. Oțetul de cidru de mere conține acid acetic, care ameliorează pigmentarea. Pentru a utiliza acest remediu, combinați în părți egale oțet de cidru de mere și apă. Aplicați, lăsați să acționeze câteva minute și clătiți. Uleiurile esențiale de morcov, țelină sau geranium ajută la reducerea petelor maronii din epidermă. Amestecați câteva picături din fiecare în două linguri cu ulei de trandafir și masați tenul. Femeile însărcinate, chiar dacă nu ies din casă, e bine să aplice protecția solară ca parte a rutinei de dimineață. E important în sarcină aport optim de acid folic. Studiile au arătat că o deficiență de folat poate fi legată de hiperpigmentare. În sarcină și în perioada alăptării nu se recomandă peelinguri chimice sau alte tratamente de acest tip pe bază de substanțe chimice.

Un studiu din 2010 a arătat că aloe vera poate ajuta la estomparea cicatricelor și a petelor. Se aplică pe zonele afectate pentru 20 de minute și apoi se clătește

„Folosiţi farduri minerale, care să aibă factor de protecţie solară“

- Cum se poate evita apariția petelor pigmentare?

- În primul rând, folosind zilnic, indiferent de sezon, o protecție solară, pentru că radiațiile UVA și UVB nu afectează pielea doar în timpul verii, ci pe tot parcursul anului. Pentru a vă asigura că beneficiați de o apărare eficientă, optați pentru creme cu factor de protecție mare. O atenție specială trebuie acordată îngrijirii și protejării pielii atunci când aceasta devine mai sensibilă în cazul dereglărilor hormonale, în contextul unui stil de viață nesănătos. Apelați la fonduri de ten şi alte batoane de corectare, care uniformizează nuanţa acestuia şi îi oferă un look complet. Puteți folosi şi farduri minerale, care să aibă factor de protecţie solară.