Main menu

header

868 9 1de Ștefania Băcanu şi Silviu Ghering

Damiana este o plantă aromată, originară din zonele tropicale ale Americii și din Insulele Caraibe, cu o istoria lungă de utilizare în scop medicinal. Are proprietăţi afrodisiace, antidepresive, diuretice și laxative, datorită complexului de uleiuri volatile din compoziția frunzelor. Deseori, damiana este asemănată cu o altă plantă, canabisul, pentru că au efecte similare, de relaxare și de stimulare emoțională. Se folosește sub formă de ceai, extract lichid, tinctură și capsule.

Elimină stările depresive

În scop terapeutic, se folosesc frunzele damianei, deoarece conțin uleiuri volatile, tanini, flavonoide, ceea ce face din plantă un adjuvant excelent în creșterea libidoului, în vindecarea depresiei, a anxietății, a tulburărilor afective, fiind recomandată, însă, și în tratamentele de fertilitate, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Extractul de damiană, sub formă de capsule, este tratamentul ideal, spun specialiștii, în astfel de cazuri. Se administrează câte două capsule, de două ori pe zi, înainte de masă, timp de 60 sau 90 de zile, în funcție de gravitatea afecțiunii. Se face o pauză de două-patru săptămâni, apoi se reia tratamentul. Consumul regulat de damiană crește tonusul mental și emoțional, îmbunătățește apetitul sexual, redă pofta de viață și creează bună dispoziție. Anxietatea, depresia, stările de nervozitate și oboseala cronică se tratează, în cazul ambelor sexe, și cu infuzie de plantă uscată, 1-2 g plantă uscată, adăugate la o cană cu apă clocotită și se administrează de trei ori pe zi. De asemenea, în cazul pacienților care se confruntă cu probleme renale, digestive sau cu incontinență urinară, ceaiul din damiană ameliorează simptomele și susține vindecarea, elimină chiar și pietrele, acolo unde este cazul.

Preîntâmpină apariția diabetului

Potrivit cercetătorilor, damiana, în combinație cu guarana, ajută la arderea grăsimilor și, implicit, la scăderea în greutate, prin reducerea poftei de mâncare și accelerarea metabolismului. Acestea îmbunătățesc nivelul de energie, susțin activitatea fizică și reglează nivelul hormonal. În plus, unele studii publicate în revistele de specialitate demonstrează faptul că damiana are nu doar efecte antiobezitate, ci și proprietăți antidiabetice, antioxidante, adaptatogene, antispasmodice și gastroprotectoare care pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a mai multor boli cronice. Astfel, un consum regulat, poate preveni apariția diabetului, indus de stresul oxidativ. Urmați două cure pe an, de câte 10-15 zile, în care consumați cel puțin o cană cu ceai de damiană, de regulă dimineața pe stomacul gol, dar indicat este să beți o cană și seara înainte de culcare. Astfel, adăugați o linguriță cu plantă uscată, la 200-250 ml apă fierbinte, lăsați-o să dea într-un clocot și stingeți focul. După ce s-a răcit, consumați ceaiul neîndulcit.

Reglează menstruația

Damiana reglează menstruația și calmează durerile în acea perioadă a lunii, vindecă infecțiile renale, afecțiunile digestive și constipația. În astfel de cazuri, se recomandă planta sub formă de capsule sau de tinctură. Capsulele se administrează de trei ori pe zi, după mesele principale, timp de 30 de zile. În cazuri severe, se poate repeta tratamentul după trei luni de pauză. Pentru rezultate imediate, este indicată tinctura, mult mai puternică, pentru că alcoolul extrage proprietățile benefice ale plantei și, în plus, acționează mult mai repede, deoarece organismul uman metabolizează alcoolul rapid. Aveți nevoie de 40 g plantă, 250-300 g alcool de 90 de grade și un borcan cu capac. Puneți damiana în recipient, turnați alcoolul peste ea până sus, și închideți bine capacul. Lăsați-l acoperit 4-5 zile, într-un loc umbros, apoi strecurați lichidul și ați obținut tinctura. Luați câte o linguriță dimineața, pe stomacul gol, 14 zile, și repetați după două luni de pauză. Pentru că este un bun afrodisiac, damiana ajută și în situații de impotență, mai ales în cazul bărbaților, ejaculare precoce sau hipoactivitate sexuală. Tinctura poate fi un remediu și în astfel de cazuri, însă ar fi bine să suplimentați doza, până la două lingurițe pe zi, dimineața și seara.

Damiana îmbunătățește libidoul, combate depresia și anxietatea severe, reglează somnul, vindecă infecțiile, îmbunătățește digestia și reducere durerea cauzată de anumite afecțiuni

Ameliorează migrenele

Damiana ajută la crearea unei stări generale bune, redând încredere și optimism, pe termen lung, dar acționează și pe moment, în cazul migrenelor, cefaleelor sau a durerilor provocate de sinuzită. Astfel, frunzele plantei se zdrobesc bine, până când se umezesc și se aplică local pe zona dureroasă, de exemplu, pe frunte. Se lasă să acționeze minimum 40 de minute, apoi se îndepărtează. Procedura se repetă ori de câte ori simțiți nevoia. Acest tratament ajută și în cazul erupțiilor cutanate, când pielea este invadată de eczeme sau de pete pigmentare.