Main menu

header

866 7 2de Gabriela Comşa şi Adrian Pătrăuceanu

Cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în România este cel pulmonar. Anual circa 11.000 de persoane se confruntă cu această boală, cei mai afectaţi fiind bărbaţii. Această formă de afecţiune oncologică este greu depistabilă, din cauza lipsei unor semne majore care să trimită pacientul la investigaţii, fapt pentru care rata de deces prin metastazare, este ridicată. Şi la nivel mondial, această boală ocupă primul loc în topul bolilor de cancer la bărbaţi şi locul doi în cazul femeilor. Deşi este înspăimântător gândul diagnosticării cu această maladie, natura ne oferă şi în acest caz soluţii. O spun cercetătorii!

Cea mai mare concentraţie a substanţei se găseşte în pătrunjelul uscat

Substanţa reprezintă un flavonoid prezent în diferite plante printre care pătrunjelul, menta, cimbrul sau portocalele, remarcat de cercetători datorită efectelor sale anticancerigene. Prin modificările pe care le exercită asupra celulei canceroase, acest compus nu este indicat doar în neoplaziile pulmonare, ci şi în cele de prostată, sân, sânge sau gastrice. El acţionează atât ca antioxidant, cât şi ca antiinflamator şi, în plus, reduce excesul de estrogen, hormon despre care s-a dovedit că, în cantitate mare, duce la apariţia cancerelor mamare şi genitale.

În 2019 site-ul Institutului Naţional de Sănătate din Statele Unite ale Americii, publica un studiu care releva incredibilele calităţi ale apigeninei. Aproximativ 90% dintre celulele afectate de cancerul pulmonar pot fi distruse prin administrarea acestei substanţe naturale. Tot cercetătorii americani precizau că, atenţie, cea mai mare concentraţie a substanţei se găseşte în pătrunjelul uscat. Anterior, un alt studiu fusese dat publicităţii de savanţii chinezi. Concluziile apărute în revista Molecular Pharmacology, titrau incontestabil: „Apigenina din pătrunjel este eficientă în combaterea creşterii celulelor canceroase.” Şi nu doar cei doi mari coloşi ai lumii s-au preocupat de studiul acestui flavonoid. Chiar şi în Germania s-a demonstrat că pacienţii cu cancer, care folosesc flavonoizi mai mulţi ani consecutiv, au o rată mai mare de supravieţuire şi recidive mai rare ale bolii.

Oamenii de ştiinţă recomandă alimentaţia mediteraneeană

Specialiştii sunt convinşi că apigenina ajută proteinele să corecteze anormalităţile din ARN, care sunt responsabile pentru circa 80% dintre tipurile de cancer. „Apigenina restabileşte profilul normal în celulele canceroase. Este foarte important pentru strategiile de prevenire a cancerului”, a declarat geneticianul molecular prof. Andrea Dosef, de la Universitatea de Stat Ohio. Tot cercetătorii testează acum dacă alimentele modificate pentru a conţine anumite doze de apigenină pot preveni cancerul la şoareci. Totuşi, până la finalizarea acestor studii, oamenii de ştiinţă recomandă alimentaţia mediteraneeană, bogată în plante verzi, fructe şi legume şi chiar ceaiuri bogate în apigenină, precum cel de muşeţel.

PONT. Suplimentele care conţin apigenină acţionează ca adjuvant în chimio şi radioterapie.

Urmăriţi toate modificările apărute la nivel respirator!

Datele statistice privind această formă de cancer sunt terifiante. În Statele Unite, în anul 2020 s-au înregistrat 160.440 de decese prin cancer pulmonar, comparativ cu 127.210 decese prin cancerul colorectal, de sân şi de prostată, combinate. Deseori este descoperit în stadii depăşite din punct de vedere terapeutic, doar 14% dintre pacienţii diagnosticaţi ajung să supravieţuiască o perioadă de timp mai îndelungată. Se estimează că peste 1,3 milioane de persoane mor anual în întreaga lume de această boală. De aceea, este important să urmăriţi toate modificările apărute la nivel respirator. Simptomele cancerului pulmonar primar includ: tuse frecventă sau violentă, modificată ca şi tonalitate, expectoraţie hemoragică sau sangvino- lentă, wheezing sau respiraţie şuierătoare, dureri toracice surde, difuze, dispnee-senzaţia că nu aveţi aer, infecţii pulmonare repetate.