Main menu

header

862 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Plantă perenă originară din Mexic și Guatemala, considerată adaptogenă, salvia-ananas este un excelent tonic, un susținător al sistemului imunitar și are o veche tradiție de utilizare în preveniea și tratarea mai multor afecțiuni.

Ameliorează epuizarea mentală

Salvia-ananas este folosită din timpuri străvechi, de populațiile sud-americane, pentru capacitatea de a ameliora epuizarea mentală și de a combate stresul. De asemenea, preparatele pe bază de plantă, folosite ca tonic al sistemului nervos, tratează depresia și anxietatea. Cercetările științifice recente au relevat faptul că anumiți compuși extrași din această plantă au demonstrat certe proprietăți antidepresive. În același timp, potrivit literaturii de specialitate, salvia-ananas diminuează în mod eficient tensiunea arterială. De altfel, în Mexic, planta este utilizată pe scară largă în acest scop. În plus, salvia-ananas se poate dovedi eficientă împotriva stărilor febrile, întrucât scade temperatura corpului.

Inamic al valorilor mari ale colesterolului

Frunzele salviei-ananas sunt omniprezente în bucătăria sud-americană, întrucât au capacitatea de a regla tranzitul intestinal, combătând astfel constipația. Folosită sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, salvia-ananas tratează hiperaciditatea gastrică și alte dezechilibre ale stomacului, întrucât ajută la digerarea mai ușoară a cărnii și vindecă problemele cauzate de consumul zilnic de alimente grele. Grație prezenței fibrelor, salvia-ananas este, în același timp, și un aliat în lupta cu valorile mari ale colesterolului, fie prin scăderea absorbţiei de grăsimi alimentare, fie blocând sinteza colesterolului la nivelul ficatului sau prin excreţia acizilor biliari derivaţi din colesterol. Totodată, acţionând ca un adevărat burete, fibrele sunt implicate și în absorbţia unor substanţe toxice sau cu potenţial carcinogen, mențin sănătatea florei intestinale și susțin sistemul imunitar.

Pont. Administrarea preparatelor pe bază de salvie-ananas nu trebuie să depășească 30 de zile consecutiv.