Main menu

header

859 6 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Colagenul reprezintă principala proteină din țesutul nostru conjunctiv, care menține sănătatea articulațiilor și elasticitatea pielii. Datorită acestei substanțe, este posibilă reînnoirea celulară. În timp, diminuarea producerii de colagen din organism conduce la dureri articulare și la apariția ridurilor. Cum puteți limita aceste inconveniente printr-un preparat natural, realizat din melci, aflați de la fitoterapeutul Tiberiu Linguraru (foto; număr de telefon: 0767.575.102).

Sunt fierţi cu cochilie cu tot, timp de cinci minute

- Cum se realizează preparatul din melci?

- Preparatul sub formă lichidă conține extract din melcii cu cochilie. Aceștia există în grădinile și pădurile României, putând fi recoltați în perioada aprilie-septembrie. Aveți nevoie de aproximativ 100 de melci, pentru a obține cinci litri de colagen. După ce sunt recoltați, aceștia sunt ținuți în vase închise, cu găuri de aerisire, timp de trei zile, pentru a elimina materiile fecale și a fi mai ușor de curățat. Melcii sunt fierți cu cochilie cu tot, timp de cinci minute. Apoi, apa se aruncă, iar melcii se scot din cochilie și se curăță doar partea lor cărnoasă, fiind îndepărtate intestinele. Ei sunt puși din nou la fiert în vase ceramice, timp de 90 de minute, pentru a se extrage colagenul. După răcire, se filtrează colagenul și se depozitează în sticle. Remediul natural se păstrează doar zece zile în frigider, timp în care poate fi consumat. Singura modalitate de păstrare pentru șase luni este congelarea, deoarece produsul nu conține conservanți.

„Rezultate benefice au fost obținute și la persoane în vârstă”

- Cum acționează colagenul asupra bolilor articulare?

- Colagenul realizat din melci este un remediu complex, fiind recunoscut pentru eficiența sa. Acesta conține condroitină, ajutând la regenerarea tuturor cartilajelor, a pielii, precum și la refacerea densității osoase. De mii de ani, strămoșii noștri nu și-au luat necesarul de colagen din cartilaj de rechin sau din căluți de mare, l-au primit din melci și din piftie.

- Cui îi este recomandat acest remediu?

- Acesta este recomandat oricărei persoane, indiferent de vârstă. Rezultate benefice au fost obținute chiar și la persoane în vârstă, trecute de 80 de ani, care sufereau de grave probleme reumatice. Perioada de asimilare a colagenului este diferită pentru fiecare pacient în parte. Cheia remedierii problemelor reumatice este perseverența. Totuși, după prima săptămână de administrare a remediului, se observă deja o ameliorare a durerilor reumatice și o mai bună funcționare a genunchilor și gleznelor.

„Ajută la regenerarea ficatului, pancreasului și a splinei”

859 6 2- Ce efecte are produsul asupra pielii?

- Datorită proprietăților sale extraordinare, din colagenul din melci se fabrică cele mai bune creme de regenerare celulară. Acest colagen ajută la diminuarea ridurilor, conferind strălucire și elasticitate pielii. Pentru beneficii cosmetice, lichidul trebuie administrat cel puțin o lună. Și de această dată, se pune problema capacității de asimilare la nivel celular. Persoanele tinere asimilează mai repede, iar persoanele vârstnice, mai încet. Fiind administrat oral, remediul ajută la regenerarea ficatului, pancreasului și a splinei.

- Mai exact, cum se administrează corect suplimentul alimentar?

- Acest colagen se bea timp de două sau de trei luni, în cantitate moderată, 50-70 ml zilnic, în timpul mesei. Organismul trebuie să aibă timp să asimileze substanțele nutritive din acest supliment. Practic, dacă încercăm să consumăm o canti- tate mai mare, nu se întâmplă nimic rău, dar corpul nostru nu poate să asimileze produsul și îl elimină prin urină. Colagenul poate fi introdus în ciorbă. Acesta are, oricum, un gust de supă, dar poate fi și băut ca atare. Eu le recomand tuturor celor care folosesc colagenul din melci să urmeze în paralel o cură cu minerale: calciu, magneziu, zinc, seleniu. Condroitina existentă în colagen ajută la fixarea acestor minerale la nivelul oaselor și al creierului. Pentru fixarea mineralelor, este necesar ca acestea să existe în cantitate sufi- cientă în organism. Având în vedere faptul că produsul nu are niciun fel de efecte adverse la cantitatea recomandată, putem să-l administrăm chiar și pentru perioade mai mari de timp (șase luni).

Chiar și copiii pot avea ligamentele deteriorate

859 6 3- Din ce în ce mai multe persoane tinere suferă de afecțiuni articulare. Care considerați că este cauza principală a declanșării acestor probleme de sănătate?

- Cauza principală este corelată cu alimentația. Efectiv, ne-am îndepărtat de tradiție și nu mai consumăm piftia din picioare de porc sau de pui. Mai ușor este să mergem la fast-food. Nu mai pregătim ciorbă din oase de vită. Preferăm ciorba la plic. Astfel, chiar și la copii întâlnim calcifieri la nivelul genunchilor, ligamente deteriorate cu mare ușurință, precum și un deficit de colagen la nivelul articulațiilor. Melcii se găsesc din abundență în grădinile de legume și zarzavaturi, precum și în pădurile montane. Datorită colagenului, ei reușesc să asimileze calciul necesar refacerii cochiliei în doar trei zile. Din acest motiv, colagenul ne ajută să asimilăm calciul și celelalte minerale organice, atât de necesare pentru refacerea densității osoase.

- Consumul de preparate culinare din melci poate avea același efect?

- Efectul benefic pentru organism poate fi obținut și prin consumul constant de preparate culinare pe bază de melci. Înainte de a fi gătiți, recomand ca melcii să fie bine fierți, cel puțin 30 de minute, pentru că sunt tari. Apoi, pot fi preparați cu unt, vin și usturoi, la fel ca scoicile. Deși în țările vestice melcii sunt considerați o delicatesă, noi, românii, am uitat să-i includem în alimentație. Doar nevoia imperioasă de a ne vindeca problemele reumatice ne determină să realizăm că rezolvarea este la îndemâna noastră.

„Datorită colagenului, melcii reușesc să asimileze calciul necesar refacerii cochiliei în doar trei zile. Din acest motiv, colagenul ne ajută să asimilăm calciul și celelalte minerale organice, atât de necesare pentru refacerea densității osoase“

„Cu ajutorul colagenului din melci, am avut rezultate spectaculoase la copii de vârstă fragedă, născuți cu probleme degenerative ale cartilajelor”

„Elimină pericolul apariţiei bolilor neurodegenerative“

- Ce alte beneficii are colagenul din melci pentru sănătate?

- Toate persoanele care au consumat acest supliment au avut beneficii extraordinare. De pildă, preparatul ameliorează afecțiunile oculare. Este important de menționat și efectul pe care îl are colagenul asupra creierului. Acesta îmbunătățește considerabil performanțele intelectuale și memoria, elimină riscul declanșării afecțiunilor neurodegenerative, care pot să apară odată cu vârsta, cum ar fi boala Alzheimer. Efectele de regenerare a oaselor, a cartilajelor și a structurii pielii se mențin o perioadă mare de timp. O cură de șase luni cu preparatul din melci este binevenită, fiind suficientă pentru rezolvarea problemelor articulare în 60% din cazuri. Totuși, dacă persoanele suferă de afecțiuni reumatice autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă, cura de șase luni nu este suficientă. În acest caz, ar trebui repetată o cură de trei luni pe an, timp de cel puțin trei ani. Remediul natural nu se va administra în cantitate mai mare de 300 ml la aceeași masă, deoarece poate provoca diaree.