Main menu

header

858 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Plantă perenă mare, cultivată în principal pentru rădăcinile sale, yacon este cunoscut pe scară largă deopotrivă pentru valoarea nutrițională și pentru proprietăți terapeutice pe care populațiile din America de Sud le folosesc de secole.

Favorizează peristaltismul intestinal

Odată ce popularitatea yacon s-a răspândit, iar cercetările moderne au confirmat valoarea terapeutică a acestei plante, a început să fie cultivată în Australia și Noua Zeelandă, Japonia, China, Coreea de Sud și a intrat pe piața de alimente cu proprietăți medicinale din Statele Unite. Pulpa suculentă a tuberculului este ușor dulceagă, iar siropul și pulberea de yacon sunt utilizate în mod obișnuit ca înlocuitori sănătoși pentru zahăr. Ca urmare, tuberculul este creditat cu proprietatea de a regla nivelul zahărului din sânge, de a menține nivelul optim al colesterolului și de a ajuta la pierderea în greutate. În același timp, prin aportul scăzut de calorii și conținutul ridicat de fibre, yacon este o opțiune alimentară pentru persoanele cu diverse afecțiuni digestive - întrucât favorizează peristaltismul intestinal - sau cu un stil de viață sedentar, întrucât susține detoxificarea sănătoasă a organismului, arată un articol publicat de revista „Foods”. De asemenea, potrivit unui studiu publicat în revista „Trends in Food Science & Technology”, yacon susține echilibrul microflorei intestinale.

Preîntâmpină bolile coronariene

Lipsa amidonului din yacon îl face o alegere alimentară pentru suferinzii de diabet. Practic, tuberculii de yacon au capacitatea de a scădea cantitatea de producție de glucoză, arată un studiu publicat în revista „Nutrition and Diabetes”. Toto dată, continuă cercetările oamenilor de știință pe direcția utilizării yacon în cazurile de sensibilitate la insulină, aspect important pentru prevenție și riscul de a dezvolta boala. În plus, cercetările au evidențiat faptul că prezența yacon în dietă ajută la diminuarea trigliceridelor și a nivelurilor de lipoproteine cu densitate scăzută, ceea ce se traduce prin prevenirea acumulării de colesterol „rău” și implicit a unei game largi de probleme ale inimii, inclusiv bolile coronariene.

Pont. Potrivit studiilor de specialitate, yacon împiedică acumularea de grăsime în ficat.