Main menu

header

857 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Plantă medicinală des întâlnită în locuri virane, voronicul este un tezaur de compuși benefici pentru organism, puterea sa terapeutică extinzându-se de la inimă la probleme de piele.

Vă scapă de ameţeli

Voronicul conţine tanin, ulei volatil, mucilagii, acid ursolic și saponine, printre altele. În aceste condiții, planta are acțiune terapeutică extinsă, fiind folosită în numeroase afecțiuni sau pentru îmbunătățirea generală a stării de sănătate, întrucât poate fi utilizat inclusiv ca tonic pentru restabilirea poftei de mâncare. Practic, potrivit literaturii de specialitate, voronicul măreşte secreţia de bilă, ajutând astfel la decongestionarea ficatului. Planta se poate administra sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu voronic la o cană cu apă clocotită și se recomandă câte două reprize de ceai pe zi, pentru un interval de trei luni. După o pauză de două săptămâni, tratamentul se poate repeta. În același timp, potrivit rezultatelor mai multor studii ştiinţifice, voronicul combate stările nervoase, durerile de cap şi ameţelile. Se recomandă câte două căni cu ceai de plantă pe zi.

Regenerează mușchiul inimii

Voronicul este redutabil pe direcția combaterii secreţiilor bronhice, favorizând eliminarea acestora, calmând stările de spasm în cazuri de tuse convulsivă şi astm. Fitoterapeuţii recomandă infuziile de voronic în combinaţie cu lumânărică. De altfel, planta este prezentă în formulele terapeutice de combatere a tusei, întrucât susține calmarea țesuturilor iritate. Pentru prepararea infuziei se opăresc cu o ceşcuţă cu apă clocotită două linguriţe cu voronic uscat, se lasă zece minute vasul acoperit, se strecoară şi se consumă până la trei ceşti pe zi, cu efect rapid de scădere a febrei. Totodată, consumul de voronic pe termen lung ajută la regenerarea muşchiului inimii. Planta se poate administra sub formă de tinctură, care se prepară astfel: 50 g voronic bine uscat şi mărunţit se pun în 250 ml alcool de 70 de grade şi se lasă la macerat timp de două săptămâni, apoi lichidul se filtrează şi se păstrează la rece, în sticle de culoare închisă. Se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi.

SFAT. Cataplasmele, compresele sau băile cu voronic dau rezultate în boli de piele, cicatrizarea rănilor, ulceraţii.