Main menu

header

855 7 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Toamna este momentul de maximă savoare a uneia dintre cele mai parfumate și mai sănătoase legume - gogoșarul. Minunatul rod al naturii aduce organismului o serie impresionantă de beneficii, demonstrând o dată în plus că produsele de sezon sunt imbatabile atât din perspectiva gustului, cât și din cea a avantajelor pentru metabolism.

Pot preveni malformațiile congenitale ale fătului

Gogoșarul este frecvent întrebuințat în bucătăria românească, nutriționiștii considerând că suntem un popor norocos pentru că avem la dispoziție această comoară de nutrienți. Față de ardeiul gras, cu care se înrudește, gogoșarul are avantajul de a fi foarte cărnos și zemos, având o coajă subțire și multă pulpă. De altfel, este și mai hrănitor și mai plin de nutrienți, oferind organismului cantități semnificative de vitamine (C, A, B6, K), de minerale importante (fosfor, calciu, magneziu, cupru), precum și de antioxidanți și de fibre. Aspectuos, parfumat, versatil și gustos, gogoșarul conține și acid folic, ceea ce recomandă această legumă în dieta femeilor însărcinate, pentru că poate preveni malformațiile congenitale ale fătului, susținând sistemul nervos și imunitar.

Scad riscul de accident vascular cerebral

Chiar și pus la murat, gogoșarul își păstrează multe dintre beneficiile pe care le are pentru sănătate. Pe lângă proprietățile nutritive, gogoșarul roșu s-a dovedit, în cadrul unor studii extinse, mai eficient decât celelalte soiuri de ardei gras în ceea ce privește protecția împotriva bolilor de inimă, datorită concentrației mari de nutrienți. Flavonoidele pe care le conține împiedică formarea cheagurilor de sânge, fapt care duce la scăderea accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord. În același timp, prin amintitele fibre, gogoșarul diminuează nivelul colesterolului și menține echilibrul microflorei intestinale, prevenind balonarea și constipația. De altfel, această legumă este recomandată persoanelor care au un sistem digestiv mai sensibil. Totodată, gogoșarii sunt redutabili pe direcția ameliorării afecțiunilor respiratorii, fiind de ajutor împotriva inflamării gâtului, a astmului și chiar a emfizemului pulmonar.

Aliaţi împotriva cancerului

Licopenul și betacarotenul din gogoșari sunt aliați prețioși ai organismului pe direcția prevenirii cancerului. Pe parcursul cercetărilor, a fost pus în evidență faptul că un consum regulat de gogoșari are eficiență în cazuri de cancer de prostată, de plămâni, cervical sau pancreatic. De asemenea, prin intermediul vitaminelor, gogoșarul are un rol important de protejarea oaselor, dinților și gingiilor, fiind recomandat și copiilor. În plus, leguma protejează de infecții și facilitează absorbția fierului, precum și accelerarea procesului de cicatrizare.

Gogoșarul are foarte puține calorii, fiind recomandat în curele de slăbire

Mâncare de gogoşari cu sos de Gorgonzola

855 6 3Ingrediente: 1 kg gogoșari curățați de cotor și semințe, 2 linguri cu ulei, 100 ml vin alb, 150 g brânză Gorgonzola, sare și piper după gust.

Mod de preparare: se taie gogoșarii fâșii, apoi se pun într-o tigaie în care s-a încins uleiul. Se lasă pe foc opt minute, se toarnă vinul și se acoperă, menținând pe flacără alte 15 minute. Când gogoșarii sunt gata, se presară Gorgonzola, tăiată cuburi, și se condimentează cu sare și piper. Se mai lasă pe foc, amestecând continuu, până când se topește brânza.