Main menu

header

853 7 1de Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Zârna, care se mai numește buruiană de bube rele, umbra-nopții sau poama-câinelui, este o plantă medicinală cu puternice proprietăți antiinflamatoare, antialergice, depurative și antireumatice, folosită de zeci de ani în tratarea mai multor afecțiuni. În scop terapeutic, se folosesc frunzele și florile, sub formă de infuzie sau decoct.

Adjuvant ideal în caz de ulcer şi nevralgii

Bogată în vitamine și minerale, zârna este o plantă recomandată în tratamentul de vindecare al mai multor afecțiuni, atât interne, cât și externe. De exemplu, în cazul dermatitei seboreice sau a eczemelor, boli ale pielii foarte des întâlnite, mai ales în rândul adolescenților, care, în cazul în care sunt ignorate sau tratate necorespunzător, pot lăsa semne, chiar și după vindecare. În astfel de situații, puteți folosi infuzia din frunzele uscate ale plantei. Puneți la fiert 300 ml apă și adăugați o linguriță cu zârnă. Acoperiți vasul și, după ce s-a răcit, spălați-vă fața sau tamponați bine zona. Faceți asta de cel puțin două ori pe zi, până se vindecă, dar aveți grijă ca soluția să nu intre în contact cu ochii. Tot infuzia este recomandată și în bronșite, pneumonie severă, nevralgii sau ulcer. Faceți o cură de 20 de zile cu câte două căni cu infuzie, dimineața și seara, după masă, și reluați după o lună de pauză.

Vă scapă de hemoroizi

Cei care se confruntă cu hemoroizi și episoade dureroase, decoctul de zârnă este un remediu eficient și rapid. Specialiștii spun că, în două-trei zile, simptomele dispar și vă puteți relua activitățile liniștiți. Astfel, puneți la înmuiatat 30-40 g plantă, în 400 ml apă. Acoperiți vasul și lăsați-l patru zile. Apoi, strecurați conținutul și îl puneți la fiert. După ce s-a răcit, faceți spălături locale de două-trei ori pe zi, aproximativ o săptămână. Ideal ar fi să continuați tratamentul și după ce au dispărut simptomele. Decoctul este un remediu și în caz de herpes bucal, afte sau infecții dentare. Clătiți-vă gura cu zârnă, după fiecare masă, și timp de 15-20 de minute, nu mai consumați nimic.