Main menu

header

851 9 1de Călin Popa şi Flori Pintea

În ultimii ani, delicioasele ciuperci care fac parte din familia trufelor și-au câștigat nu doar un binemeritat prim-plan gastronomic, grație gustului pregnant, unic, ci și o atenție specială din partea oamenilor de știință, care studiază trufele din perspectiva beneficiilor pentru sănătate.

Reduc inflamațiile

Indiferent că sunt albe, negre sau de vară, trufele sunt depozitare ale unui tezaur de nutrienți, pe care cercetătorii îi studiază pentru a le determina impactul asupra metabolismului uman. Bogate în numeroase vitamine și minerale importante, trufele conțin carbohidrați, proteine, fibre, acizi grași saturați, nesaturați, vitamine și minerale. Practic, potrivit oamenilor de știință, aceste ciuperci oferă toți cei nouă aminoacizi esențiali de care are nevoie corpul. De asemenea, trufele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, compuși care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor. Ca urmare, prezența trufelor în dietă are ca efecte benefice combaterea unui mare număr de afecțiuni cronice, prin combaterea inflamațiilor, și întârzierea proceselor de îmbătrânire.

Blochează creşterea celulelor tumorale ale colonului şi sânului

851 9 2Potrivit literaturii de specialitate, trufele au fost legate de distrugerea celulelor canceroase. Testele de laborator au pus în evidență faptul că anumiți compuși extrași din aceste ciuperci au contribuit la blocarea creșterii celulelor tumorale ale ficatului, plămânului, colonului, colului uterin și sânului. În același timp, prin intermediul antioxidanților pe care îi conțin, trufele sunt aliați ai sănătății sistemului cardiovascular și ajută la gestionarea diabetului. Pe lângă profilul nutrițional impresionant, trufele au demonstrat proprietăți antibacteriene redutabile. Mai precis, în cadrul unor cercetări de anvergură, s-a evidențiat proprietatea extractului de trufe de a inhiba dezvoltarea Staphylococcus aureus și a Pseudomonas aeruginosa, bacterii foarte rezistente la antibiotice.

Friptură de porc cu trufă neagră

Ingrediente: 1 cotlet de porc, 1 ceapă mică, 1 căţel de usturoi, 200 ml vin alb dulce, 100 ml smântână proaspătă, sare, piper, câteva fire de rozmarin tocat.

Mod de preparare: se fac buzunăraşe adânci în bucata de carne, cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit, pornind dinspre ambele capete, şi se îndeasă feliile unei trufe în interior. Carnea se condimentează bine cu sare şi piper şi se rumeneşte pe toate părţile, într-o tigaie fără grăsime. Ceapa şi usturoiul, tocate, se pun pe fundul unei tăvi, apoi se adaugă carnea rumenită, vinul și puțin rozmarin. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se coace în cuptorul încins la 200 de grade Celsius, timp de 45 de minute. Carnea gătită se scoate din tavă şi se mai lasă 15 minute acoperită. Între timp, se trece prin sită sosul din tavă, pasând bucăţile de ceapă, se toarnă într-o crăticioară, se adaugă smântâna şi se fierbe până scade la consistenţa dorită. Cu câteva momente înainte de a lua sosul de pe foc, se pune jumătate din trufa păstrată, tocată fin. Se amestecă scurt şi se opreşte focul, apoi se potriveşte gustul cu sare şi piper. Restul de trufă se taie în felii foarte subțiri, cu care se va decora preparatul, care se servește alături de sosul cu smântână.