Main menu

header

850 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Zemoase și parfumate, pline de nutrienți de excepție, perele sunt consumate cu plăcere în toată lumea, din cele mai vechi timpuri. Pe lângă gustul lor deosebit, care le face adevărate vedete ale gastronomiei mondiale, aceste fructe sunt și adevărați medici naturiști, aducând organismului nenumărate beneficii.

Înjumătățesc riscul de accident vascular cerebral

Sursă excelentă de polifenoli, antioxidanţi care protejează împotriva daunelor oxidative generate de radicalii liberi, perele țin organismul la adăpost de instalarea unor afecțiuni cronice, în principal diabet şi boli de inimă, precum și de îmbătrâ- nirea prematură. Perele sunt, de asemenea, furnizori de minerale importante, cum ar fi cuprul şi potasiul. Cel dintâi este esenţial pentru sistemul imunitar, pe care îl fortifică, pentru metabolismul colesterolului şi funcţia nervoasă, în timp ce al doilea ameliorează contracţiile musculare şi îmbunătăţeşte funcţionarea inimii. Potrivit rezultatelor unor cercetări internaționale, unul dintre cele mai importante beneficii ale acestor fructe este prezența fibrelor, care scad nivelul colesterolului şi, astfel, protejează împotriva bolilor cardiace, aportul zilnic de pere reducând riscul de accident vascular cerebral cu până la 50%.

Menține echilibrul microbiomului

Amintitele fibre din pere nu sunt foarte importante doar pentru scăderea colesterolului, reglarea digestiei sau motilitatea intestinală, ci și pentru o detoxificare sănătoasă, menținerea echilibrului microbiomului și prevenirea cancerului de colon. De asemenea, cercetările au evidențiat faptul că aceste fructe sunt eficiente și în prevenirea cancerului de sân, în special pentru femeile aflate în postmenopauză. Totodată, prin intermediul mineralelor pe care le conțin, perele susțin absorbția calciului, prevenind astfel osteoporoza, și cresc nivelul de energie al corpului, prin intermediul glucozei pe care o furnizează. De asemenea, perele au un renume consolidat pe direcția calmării gâtului iritat, în special în timpul verii, când consumul de băuturi reci sau de înghețată poate genera astfel de neplăceri. Specialiștii recomandă consumul unei pere sau al sucului fructului, în fiecare zi.

Perele menţin pH-ul organismului în limite care să-l ţină la adăpost de boli

Aliate în curele de slăbire

Perele sunt binecunoscute pentru proprietăţile antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamaţiei sistemice aflate la originea multor boli des întâlnite. Consumate în mod regulat, aceste fructe ajută la prevenirea crizelor de artrită şi gută. În plus, grație conținutului glicemic mic, perele sunt aliați ai oricărei cure de slăbire. De altfel, faptul că perele pot fi consumate de femeile însărcinate, pentru că previn defectele de tub neural, precum și introduse devreme în alimentația sugarilor demonstrează proprietățile remarcabile ale acestor fructe. În plus, perele au efecte demonstrate asupra frumuseții, prevenind deteriorarea colagenului la nivelul tenului, daunele generate de elementele poluante din atmosferă și, în paralel, tonifiind pielea. De asemenea, datorită enzimelor naturale pe care le conțin, aceste fructe acționează eficient pentru eliminarea celulelor moarte de pe stratul superficial al pielii, căreia îi accelerează regenerarea. Iar la nivelul îngrijirii părului, este binecunoscut faptul că sorbitolul din pere tratează uscăciunea părului și a scalpului.