Main menu

header

850 9 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Strigoaia este una dintre plantele utilizate de strămoșii daci foarte des pentru vindecarea mai multor afecțiuni, eliminarea durerilor și a disconfortului provocat de anumite boli. Bogată în vitamine și săruri minerale, rizomii și rădăcina de strigoaie se folosesc și astăzi în medicina naturistă, sub formă de ceai, decoct sau cataplasmă.

Ameliorează guta

Preparatele din strigoaie se folosesc, îndeosebi, în tratarea gutei și a problemelor stomacale, spasme, constipații, arsuri, având rolul de a elimina sau de a reduce durerile. Specialiștii recomandă ceaiul din rizomii plantei, bine uscați. Se pune o linguriță cu strigoaie la fiert în 250 ml apă, se dă într-un clocot, se oprește focul și se consumă călduț, îndulcit cu puțină miere, de două-trei ori pe zi, între mese, timp de zece zile. Pentru cei care suferă de constipații cronice, tratamentul se face în fiecare lună, câte șapte zile, pentru reglarea digestiei. De asemenea, strigoaia este un remediu excelent și în cazul afecțiunilor cardiace, hipertensiune arterială, palpitaţii. Se face un decoct din 30-35 g plantă, peste care se toarnă 400 ml apă. Se lasă la macerat trei-patru zile, apoi se strecoară, și compoziția rezultată se pune la fiert. Se consumă câte o cană seara, înainte de culcare, 10-12 zile. Maceratul este indicat și în cazul durerilor de dinți. Faceți gargară de două-trei ori pe zi, timp de o săptămână.

Vă scapă de urticarie

În uz extern, strigoaia este des folosită în tratarea eczemelor și a mâncărimilor provocate de urticarie. În astfel de situații, planta este indicată sub formă de cataplasmă, care se aplică local, cel puțin o dată pe zi, până la vindecare. Astfel, se iau rizomii, se zdrobesc bine, până devin suculenți, și se așază pe zona cu probleme, după ce pielea a fost curățață, în prealabil. Timpul în care acționează este de minimum 10-15 minute, iar după ce ați îndepărtat buruiana, nu clătiți. Cel mai bine este să faceți tratamentul seara, înainte de culcare. După utilizare, spălați-vă bine mâinile și aveți grijă ca planta să nu intre în contact cu ochii!