Main menu

header

848 14 3de Daniel Alexandrescu şi Sorin Dumitrescu

Omega 3 sunt așa-numiți acizi grași esențiali, pe care corpul uman nu este capabil să îi sintetizeze. Se găsesc în peștele gras, fructele de mare și nuci și ajută la buna funcționare a creierului, precum și la menținerea sănătății sistemului imunitar și a celui cardiovascular. Carența de Omega 3 conduce la anumite boli cronice și inflamații, la adulți. Dar are efecte negative și rândul copiilor. Un nou studiu arată că elevii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani, cu niveluri scăzute de Omega 3 în sânge, au dificultăți de concentrare și de învățare.

Copiii nu prea mănâncă pește

Doctor Alex Richardson și profesorul Paul Montgomery, de la Universitatea din Oxford, au evaluat nivelul sangvin al acizilor Omega 3 într-un eșantion de 493 de școlari britanici, de la 74 de școli. Acești copii aveau abilități de citire sub media națională. Testele de sânge au arătat că nivelurile lor medii de Omega 3 au fost de aproximativ 2,45%. Aceste rate sunt sub minimul de 4%, recomandat pentru menținerea bunei funcționări a organismului, 8-12 procente fiind considerate optime, conform cercetătorilor. În cadrul studiului, părinții au ținut și un jurnal alimentar al copiilor. S-a constatat că aproape nouă din zece copii mănâncă pește mai puțin de două ori pe săptămână și că unul din zece nu mănâncă niciodată. Potrivit doctorului Richardson, studiul sugerează că o mare parte dintre copiii britanici nu primesc suficienți acizi grași Omega 3. Acest lucru este îngrijorător deoarece, la adulți, aceleași niveluri de Omega 3 indică un risc ridicat de boli de inimă.

Efecte benefice și în ADHD și dislexie

Studiile anterioare realizate de aceiași cercetători arată că alimentele bogate în Omega 3 îmbunătățesc capacitatea de a citi și comportamentul copiilor cu dificultăți de învățare. Are efecte benefice în cazul celor cu ADHD (tulburare de deficit de atenție cu sau fără hiperactivitate), dispraxie sau dislexie. Autorii studiului avertizează că descoperirea s-ar putea să nu fie valabilă în cazul altor populații, deoarece diferențele genetice pot afecta modul în care sunt metabolizați acizii grași Omega 3. Cea mai bună sursă de acizi grași Omega 3 este în continuare dieta noastră. Este recomandabil să consumați două porții de pește gras (sardine, macrou, hamsii, hering, somon, ton) pe săptămână, variind specia și originea, pentru a permite acoperirea nevoilor de nutrienți, limitând în același timp riscul supraexpunerii la contaminanți chimici.