Main menu

header

847 9 3de Călin Popa şi Anca Flondor

Cu un gust aromat şi dulce, pirul este o plantă puternică, cu efecte terapeutice, care poate face parte din stilul de viață sănătos al oricui. Grație unui conținut nutrițional de excepție, pirul este considerat un aliment complet.

Îmbunătăţește circulaţia sangvină

Proprietățile pirului se datorează conținutului său de substanțe benefice organismului. Practic, această plantă este una dintre cele mai bogate surse de vitaminele A, C, E şi K, conține un spectru echilibrat şi complet de vitamine B, recunoscute pentru distrugerea celulelor cance- roase fără să le afecteze pe cele normale, are în componenţă minerale importante, în proporţii echilibrate, organice şi de înaltă calitate. Grație aportului de fier organic, de pildă, consumul de pir, administrat la recomandarea și în dozele prescrise de specialist, îmbunătăţește circulaţia sangvină și susține oxigenarea celulară. Se poate administra sub formă de tinctură, preparată astfel: 20 g pir uscat şi măcinat mai mare se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar, timp de zece zile, agitându-se de trei ori pe zi, apoi se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de șase zile. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon. Doza uzuală este de 30 de picături, de două ori pe zi.

Dă un plus de energie și de vitalitate

Renumit pentru capacitatea de a trata vezica inflamată și urinarea dureroasă, pirul este un remediu natural împotriva pietrelor la rinichi și combate infecțiile la acest nivel. Planta se administrează sub formă de infuzie, obținută din două linguri cu pir măcinat mai mare, care se opăresc cu o cană de 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Ceaiul se poate consuma neîndulcit, de două ori pe zi. În același timp, planta este o terapie binecunoscută pentru afecțiunile uterine. Tratamentul cu pir ameliorează majoritatea problemelor legate de menopauză. Una dintre cele mai uzitate formule este amestecul dintre 15 g pir și aceeași cantitate de frunze de rodie, care se pun la fiert în două căni cu apă, pe flacără mică, timp de zece minute. Se administrează acest decoct de două ori pe zi. În același timp, pirul este un binecunoscut tonic pentru organism, prezența acestei plante în dietă reprezentând un plus de energie și de vitalitate.

Sucul de pir poate fi utilizat extern, sub formă de comprese, împotriva inflamațiilor la nivelul membrelor

Detoxifică pancreasul

Potrivit literaturii de specialitate, sucul de pir este unul dintre cele mai nutritive alimente, un mare avantaj al acestei plante fiind acela că nu conține gluten. Este suficient să se consume 60 ml suc de pir, de două ori pe zi, pe stomacul gol, pentru ca digestia să aibă loc înainte de a se introduce în stomac orice alt aliment. O cură cu macerat de pir favorizează o detoxificare optimă a stomacului, ficatului și pancreasului. Preparatul se obţine din două linguri cu plantă uscată şi mărunţită, care se pun într-o cană cu apă la temperatura camerei, timp de o oră, după care se filtrează. Se consumă lichidul în două reprize pe zi. De asemenea, planta funcţionează ca dezinfectant, eliminând bacteriile din sânge, limfă şi ţesuturi. Totodată, întrucât conţine toţi aminoacizii necesari organismului, pirul este considerat de nutriţionişti un aliment de sine stătător.