Main menu

header

847 9 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Legumă unică prin gustul acrișor al tulpinilor, rubarba este încadrată în lista alimentelor care aduc certe beneficii sănătății, aspect certificat de numeroase studii internaționale. În Asia, inclusiv rădăcinile sunt folosite ca remediu naturist.

Micşorează nivelul colesterolului

Adăugarea unei cantități moderate de rubarbă în dietă poate scădea nivelul colesterolului, arată rezultatele unui studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție. Această legumă s-a dovedit utilă în scăderea nivelului clesterolului „rău”. Pe de altă parte, taninurile din tulpinile de rubarbă îmbunătățesc digestia și sănătatea intestinului. La aceste efecte contribuie și fibrele din legumă, care previn constipația. Planta se poate folosi în formula de pulbere de rădăcină, administrată în cantități de până la patru grame zilnic. Un studiu din Jurnalul Internațional de Știință și Tehnologie Alimentară a constatat că o porție de rubarbă are mai mulți antioxidanți decât o ceșcuță cu varză, ceea ce se traduce printr-o mai bună susținere împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi și a instalării unor afecțiuni grave, de la diabet la cancer.

Protejează ficatul agresat de alcool

Tulpinile de rubarbă sunt bogate în vitamina K, un nutrient cheie în îmbunătățirea densității osoase și reducerea riscului de fracturi. În plus, leguma aduce organismului antocianine, care combat inflamațiile, oferind astfel protecție sporită în fața unor suferințe care au la bază acest proces, notează un studiu publicat de Revista Anuală a Științei și Tehnologiei Alimentelor. Ca tonic, rubarba poate fi preparată astfel: 200 g plantă zdrobită se macerează timp de zece zile într-un litru de alcool de 60 de grade. Se amestecă din când în când, apoi se filtrează. Se consumă zilnic maximum 40 ml lichid, diluat într-un pahar cu apă. În același timp, o cercetare derulată de experți americani a evidențiat capacitatea extractului de rubarbă de a proteja ficatul de toxine, în special în cazul persoanelor care consumă alcool în exces, notează tasteofhome.com.

Pont. Rubarba contribuie la prevenirea aterosclerozei, prin flexibilizarea vaselor de sânge.