Main menu

header

de Anda Postolache

Roşiile se numără printre cele mai apreciate alimente din sezonul estival, datorită gustului pe care îl dau oricărei salate asortate. Dar este mai puţin cunoscut faptul că această legumă conţine unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. Licopenul, substanţa care dă culoarea pătlăgelelor roşii, este mai eficient decât renumita vitamină E.

Ketchup-ul, mai bogat decât roşia naturală
Consumând roşii nu faceţi decât să aduceţi organismului un aliat în lupta cu radicalii liberi şi cu îmbătrânirea, dar şi să preveniţi alte boli. Cercetări recente au scos la iveală un fapt uimitor şi în contradicţie cu ceea ce se ştia despre prepararea hranei, şi anume că prin fierbere conţinutul de licopen creşte. Aşa se face că bulionul şi ketchup-ul sunt mai bogate în licopen decât roşiile naturale.

Previne bolile de inimă
Dintre vitaminele conţinute de roşii, cele mai importante sunt vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitaminele C, E şi K. De asemenea, conţin cantităţi mari de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici.
Se recomandă consumarea de roşii în cantităţi mari deoarece astfel sunt prevenite o serie de boli cardiovasculare şi ale sistemelor nervos, osos şi endocrin. Roşiile au un rol important şi în reglarea metabolismului.