Main menu

header

846 8 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Nicio vară nu poate fi deplină fără gustul profund, pătrunzător şi parfumul minunat ale caiselor. Irezistibile, pline de nutrienți excepționali, caisele satisfac cele mai exigente și mai fine gusturi și furnizează metabolismului beneficii extinse.

Contribuie la asimilarea nutrienţilor

Caisele îşi datorează beneficiile impresionante pentru sănătate vitaminelor pe care le conţin - A, C, K, E - şi niacinei, în cantităţi semnificative, precum şi aportului de minerale, printre care se numără potasiul, cuprul, manganul, magneziul şi fosforul. În același timp, aceste fructe cu un parfum îmbătător aduc organismului fibre, ceea ce se traduce prin echilibrarea tranzitului intestinal și eliminarea constipației, grație acțiunii ușor laxative a acestor fructe. Fibrele din caise dau consistență scaunului şi facilitează tranzitul acestuia prin intestine, până la eliminarea din corp. Dar nu numai atât: fibrele alimentare scad colesterolul, detoxifică, stimulează sucurile digestive şi contribuie la asimilarea nutrienţilor.

Mențin sănătatea oaselor și dinților

Caisele conţin cantităţi notabile din toate mineralele necesare pentru dezvoltarea oaselor (calciu, fosfor, mangan, fier şi cupru). Ca urmare, introducerea acestor fructe în meniul obișnuit contribuie la dezvoltarea materiei osoase, menține dantura puternică și previne afecţiunile asociate cu vârsta, cum ar fi osteoporoza. În același timp, potasiul şi sodiul din caise reglează nivelul lichidelor din organism. Potrivit literaturii de specialitate, consumul de caise este asociat cu un echilibru sănătos de lichide în corp, fructele asigurând menţinerea energiei şi distribuirea acesteia și a sângelui în mod omogen şi adecvat către organe şi mușchi și, în același timp, furnizând un plus de energie.

Alungă ameţeala

Cantitatea mare de vitamina C, pe care organismul nu o poate produce, precum şi potasiul din caise contribuie semnificativ la sănătatea cardiovasculară. Vitamina C, un antioxidant foarte puternic, protejează inima de efectele radicalilor liberi, potasiul scade tensiunea, relaxând arterele, iar fibrele curăță pereţii vaselor sangvine şi ai arterelor, reducând presiunea exercitată asupra inimii. Toate acestea combinate fac din caise o gustare ideală pentru menţinerea sănătăţii cardiace și pentru prevenirea aterosclerozei, atacului de cord şi accidentului vascular cerebral. De asemenea, grație prezenței fierului şi cuprului, caisele ajută la formarea hemoglobinei și implicit sunt recomandate împotriva anemiei, a stărilor de oboseală, ameţeală şi de funcţionare metabolic defectuoasă.

Aliați împotriva artritei

Grație acțiunii antiinflamatoare, caisele sunt vindecători redutabili ai afecțiunilor care implică inflamații. Uleiul de caise, care are calităţi expectorante, este considerat un antiastmatic eficient şi este creditat cu proprietatea de a trata eficient această suferință şi simptomele aferente. Prin eliminarea presiunii şi a stresului exercitat asupra plămânilor şi a sistemului respirator, caisele previn atacurile de astm înainte ca acestea să înceapă. Totodată, sucul acestor fructe este deseori recomandat pacienţilor cu febră, dat fiind faptul că furnizează vitaminele, mineralele, caloriile şi apa necesare pentru corp, asigurând în acelaşi timp şi detoxificarea diferitelor sisteme şi organe. Se pot folosi inclusiv caise gătite la aburi, pentru același efect de scădere a temperaturii prea ridicate a corpului. În același timp, proprietățile antiinflamatoare fac din caise și aliați în lupta cu suferințele generate de artrită sau gută.

Combat obezitatea

Antioxidanții din caise, alături de aportul scăzut de calorii, fac din aceste fructe opțiuni pentru neutralizarea radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Acest efect are urmări în lanț, protejând organismul de instalarea unor boli cronice grave, a obezității și a sindromului metabolic, un complex de afecțiuni interconectate care poate ajunge să pună viața în pericol. Un studiu derulat pe 2.375 de voluntari a evidențiat faptul că aportul ridicat de flavonoizi și antocianină prin intermediul caiselor a fost asociat cu un scor de inflamație cu 73% mai mic, iar în dreptul stresului oxidativ s-a înregistrat o scădere de 56 de procente. În același timp, potrivit rezultatelor unor cercetări, caisele protejează ficatul. În cadrul mai multor studii efectuate pe animale de laborator, exemplarele hrănite cu caise au avut niveluri mai scăzute de enzime hepatice și markeri de inflamație. Aceste cercetări pun în lumină faptul că delicioasele fructe ale verii pot ajuta la prevenirea afectării ficatului de factorii de agresiune.

Întrețin acuitatea vizuală

Caisele conțin mai mulți compuși esențiali pentru sănătatea ochilor, inclusiv vitaminele A și E. În timp ce prima joacă un rol vital în prevenirea orbirii nocturne, o tulburare cauzată de lipsa de pigmenți ușori în ochi, cea de-a doua este un antioxidant solubil în grăsimi care pătrunde direct în organele văzului, pentru a le proteja de deteriorarea provocată de radicalii liberi. În plus, betacarotenul - substanța care conferă caiselor culoarea lor galben-portocalie - servește ca un precursor al vitaminei A. Alături de celelalte carotenoide, luteina și zeaxantina, aceste vitamine previn degenerarea maculară și întrețin acuitatea vizuală până la vârste înaintate.

Încetinesc îmbătrânirea

Extern, uleiul de caise este recomandat împotriva durerilor de urechi, mecanismul prin care se obţine acest efect remarcabil și fără efecte secundare fiind încă studiat de oamenii de știință. De fiecare dată când intervin episoade de dureri la nivelul urechilor, se toarnă câteva picături de ulei de caise în canalul urechii, iar efectul este foarte rapid. Introduse în multe produse cosmetice destinate îngrijirii pielii, caisele pot fi şi remedii naturale pentru numeroase afecţiuni cutanate - eczema, pruritul cutanat și alte boli dermatologice iritante. În același timp, consumul acestor fructe sau tratamentele naturale externe pe bază de caise fac din această opțiune una cu rezultate remarcabile în încetinirea îmbătrânirii. În principal se folosește uleiul de caise, uşor absorbit de piele, care lasă tenul curat, strălucitor, neted și plin de sănătate.

Sâmburii caiselor sunt considerați de ajutor în tratarea cancerului

Sorbet de caise

Ingrediente: 3/4 cană cu zahăr brun, 1/2 cană cu apă, 50 g caise uscate, tăiate mărunt, 7 caise proaspete, mari, bine coapte, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 1 linguriţă cu esenţă de migdale.

Mod de preparare: puneţi zahărul, apa şi caisele uscate la fiert, într-o oală, la foc moderat şi amestecaţi până se dizolvă zahărul, apoi luaţi amestecul de pe flacără şi aşteptaţi până când fructele uscate se înmoaie bine (circa o oră). Coaceţi caisele proaspete într-o tavă mică, la cuptor, timp de 60 de minute, apoi decojiti-le şi aşteptaţi să se răcească. Introduceţi în blender caisele uscate și pe cele coapte, sucul de lămâie şi esenţa de migdale şi procesaţi până obţineţi o pastă, apoi strecuraţi piureul obţinut printr-o sită fină. Lăsaţi totul la răcit şi introduceţi amestecul la congelator.