Main menu

header

845 7 1de Ştefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Cunoscută și sub numele de rochița-rândunicii, volbura este o plantă des folosită în scop medicinal. Cu un conținut bogat de vitamina C, minerale, tanini, acid convolvulinic și calciu, volbura aduce numeroase beneficii organismului, dacă este consumată regulat. În scop medicinal, se utilizează întreaga plantă, sub formă de infuzie sau de decoct.

Face minuni în constipaţie

Volbura este una dintre plantele vechi, renumite pentru efectele sale asupra organismului, de peste 100 de ani. Pe vremuri, era folosită în caz de constipație, balonare, crampe intestinale, colecistită, hiperaciditate gastrică, gastrită și chiar ulcer. Se mai utilizează și azi, dar cel mai puternic efect îl are asupra ficatului. Un consum regulat, în cel puțin două cure pe an, poate preveni apariția cirozei. De aceea, specialiștii recomandă infuzia de volbură, câte o cană pe zi, dimineața, pe stomacul gol, timp de zece zile. Adăugați o linguriță cu plantă la 300 ml apă clocotită. Acoperiți vasul și lăsați să se răcească. Beți conținutul neîndulcit. Indicat este ca, după o lună de pauză, să repetați procedura. De asemenea, în combinație cu zeama de cartofi, infuzia de volbură tratează ulcerul.

Alungă stările de greață

Volbura este folosită și în detoxifierea organismului, susţine secreţia biliară, elimină simptomele de greață, de balonare sau de durere în partea dreaptă a abdomenului. În astfel de cazuri, este indicat decoctul de volbură. Astfel, mărunțiți 10 linguri cu plantă uscată și fierbeți-le timp de 30 de minute într-un litru de apă, la foc mic. Strecurați, apoi, conținutul și lăsați-l la răcit. Beți câte o cană pe zi, cu înghițituri mici, la prânz, după masa principală. Frunzele verzi de volbură sunt benefice și în vindecarea rănilor, pentru că au efect astringent. Se mărunțesc două-trei frunze până devin suculente, apoi se aplică pe zona cu probleme, fie că vorbim despre o vânătaie sau despre o rană deschisă. Dacă este purulentă, frunza se aplică natural, fără să fie zdrobită, se leagă cu o fașă elastic și se lasă să acționeze cel puțin o oră. Se repetă procedura până se vindecă rana.