Main menu

header

de Elena Şerban

Când auzim de hamei ne gândim inevitabil la bere. Şi totuşi, hameiul nu este doar o componentă a acestei băuturi alcoolice, ci este o adevărată plantă medicinală. În România, planta este destul de des întâlnită, însă, pentru că nu i se cunosc beneficiile terapeutice, este frecvent ignorată.

Are efect anticancerigen
În flora spontană a României, hameiul creşte în zonele umbroase de pe lângă apele curgătoare, la marginea pădurilor, prin crânguri, mai ales la deal şi prin depresiuni sau în luncile umbrite de la şes. Planta fie se consumă ca atare, crudă sau preparată, fie este bază pentru ceaiuri sau pentru infuzii. Lăstarii porniţi în vegetaţie, precum şi frunzele foarte tinere se pot utiliza în alimentaţie. Frunzele tinere de hamei recoltate primăvara sunt delicioase, fiind excelente pentru salate. În plus, ele conţin multă rutină, substanţă cu acţiune favorabilă asupra organismului (rutina întăreşte vasele de sânge şi luptă cu cancerul). Lăstarii se pot găti ca şi spanacul ori ca broccoli. În scopuri alimentare se folosesc de la hamei lăstarii porniţi în vegetaţie primăvara, înainte de lignificarea corzilor. Se recoltează doar vârfurile fragede, tăindu-se terminaţiile corzilor, ce nu trebuie să depăşească opt centimetri. Acestea se spală bine, se adună în mănunchiuri şi se taie mărunt.

Alungă insomniile
Conurile de hamei se utilizează şi pentru prepararea unui ceai cu puternic efect calmant. Opăriţi o linguriţă şi jumătate cu conuri în 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile în trei reprize. În caz de insomnie acută, ceaiul, un pic mai concentrat, poate fi folosit şi ca somnifer. Trebuie doar să schimbaţi cantitatea şi să-l beţi cu două-trei ore înainte de culcare.
Tot în caz de insomnie, este foarte eficient să puneţi în perna pe care o folosiţi flori de hamei adunate toamna.
Din partea aeriană a hameiului (nu din conuri) puteţi prepara o infuzie ce vă ajută să scăpaţi de seboree, dar şi de nesuferita acnee. Cantităţile din care se realizează infuzia sunt: cinci grame de plantă şi 100 ml de apă clocotită.
Aceeaşi infuzie poate fi folosită pentru clătirea părului după şamponare. După câteva tratamente de acest fel, podoaba capilară va fi vizibil mai viguroasă, dar şi mai strălucitoare.

Anafrodiziac
Acest ceai calmează excitaţiile sexuale, având efecte binefăcătoare în gută, reumatism şi boli de ficat. Infuzia, făcută din zece grame de conuri de hamei opărite cu 100 ml de apă, este folosită pentru a combate Trichomonas vaginalis. În acest scop, trebuie efectuate spălături vaginale cel puţin de două ori pe zi.

Atenţie! Hameiul, folosit în cantităţi mari, duce la dureri de cap, dureri de burtă, greaţă, stări de vomă, dezvoltarea tumorilor, scăderea potenţei şi iritarea mucoasei tractului digestiv

Ciorbiţă sănătoasă şi hrănitoare

Unul dintre cele mai bune preparate cu hamei este… ciorba. Aceasta se prepară din 500 g de hamei, 500 g de roşii, o ceapă potrivită ca mărime, trei cartofi, o lingură cu făină, trei linguri cu ulei, o legătură de pătrunjel proaspăt, o rădăcină de ţelină.
Puneţi pe foc un vas în care aveţi ceapa tăiată mărunt, peste care aţi adăugat uleiul. După ce s-a încins circa o jumătate de minut, stingeţi cu un litru şi jumătate de apă înainte de a avea loc rumenirea. Când apa începe să dea în clocot puneţi cartofii curăţaţi, iar după ce aceştia au fiert, mai adăugaţi apă şi apoi făină diluată în apă rece, roşiile, frunzele de pătrunjel, ţelina şi hameiul, amestecându-se compoziţia.
Când hameiul a fiert, ciorba este gata. Ea se poate acri sau poate fi consumată ca atare.