Main menu

header

843 8 1de Călin Popa şi Anca Flondor

Unul dintre condimentele specifice zonelor asiatice, cuişoarele sunt, pe de o parte, un ingredient aromatic popular folosit în diverse feluri culinare în toată lumea, iar pe de altă parte reprezintă un remediu medicinal pentru multe afecţiuni, fiind utilizate pe larg în medicina chineză și ayurvedică, grație unui larg spectru de acțiune.

Reduc iritabilitatea gastrică

Conform Bazei naţionale de date nutriţionale din SUA, nutrienţii din cuişoare sunt complecși și includ carbohidraţi, proteine, lipide, zaharuri, fibre alimentare. La acestea se adaugă minerale, compuși bioactivi importanți și multe vitamine. În aceste condiții, cuișoarele sunt redutabili vindecători naturali, cu o îndelungată tradiție de utilizare împotriva afecțiunilor orale, cum sunt gingivita sau periodontita, precum și în cazuri de nevralgii dentare. Rezultatele numeroaselor cercetări au dus la concluzia că extractele din flori de cuişoare pot controla creşterea patogenilor orali. În plus, un studiu publicat în „British Dental Journal” privind problemele de dinți la sugari recomandă utilizarea uleiului de cuișoare ca metodă alternativă holistică. De asemenea, acest condiment cu proprietăți de excepție îmbunătățește digestia, prin stimularea secreţiei de enzime digestive. Cercetări internaționale extinse au evidențiat faptul că uleiul de cuișoare stimulează sinteza mucusului, care este considerat a fi un important factor gastro-protector. În aceste condiții, cuișoarele pot ajuta la protejarea căptușelii tractului digestiv și pot preveni formarea ulcerelor și gastritei. Totodată, acest condiment este o opțiune naturală excelentă pentru a reduce flatulența, iritabilitatea gastrică, dispepsia şi greaţa. Prăjite, coapte, măcinate și administrate în amestec cu miere, cuișoarele tratează cu succes majoritatea dezechilibrelor digestive.

Țin sub control cancerul pulmonar în faze incipiente

Oamenii de știinţă au efectuat o serie de studii de anvergură privind cuișoarele, iar cele mai recente au pus în evidență faptul că acest condiment are certe proprietăți antibacteriene - extractele de cuișoare s-au dovedit letale pentru numeroși agenți patogeni, inclusiv bacteriile care răspândesc holera. În același timp, condimentul a atras atenţia comunităţii medicale internaționale datorită proprietăţilor de prevenire a cancerului, demonstrând capacitatea de a ține sub control cancerul de plămâni aflat în fazele incipiente. În plus, cuişoarele conţin și cantităţi mari de antioxidanţi, ideali pentru protecţia organelor interne, în special a ficatului, de efectele radicalilor liberi. În același timp, condimentul este folosit în numeroase remedii tradiționale direcționate spre tratarea naturală a diabetului. Numeroase cercetări derulate de oameni de știință din toată lumea au evidențiat faptul că extractele de cuişoare pot menţine nivelul glicemiei sub control. Totodată, prin aportul de eugenol, flavone, izoflavone şi flavonoide, condimentul poate fi de folos pentru menţinerea densităţii osoase şi a conţinutului mineral din oase, precum şi pentru creşterea rezistenţei la presiune a oaselor, în cazul osteoporozei.

Stimulează sistemul imunitar

Ayurveda descrie cuișoarele ca fiind în mod special eficiente în dezvoltarea şi protejarea sistemului imunitar. Bobocul uscat al florii de cuişoare conţine compuşi care ajută la creşterea numărului de celule albe, diminuând hipersensibilitatea organismului în fața agresorilor patogeni. În plus, potrivit literaturii de specialitate, compuşii biochimici prezenţi în cuişoare, de tipul fenil-propanoidelor, au proprietăţi antimutagene. Aceştia au fost administraţi celulelor tratate cu mutageni (acele substanţe care schimbă compoziţia ADN şi produc mutaţii genetice) şi au influenţat aceste efecte foarte periculoase pentru organism, într-o măsură semnificativă. Pe de altă parte, numeroase studii derulate pe animale de laborator au relevat faptul că prezența eugenolului în cuișoare face din acest condiment un aliat în caz de afecțiuni generate de inflamații, grație unei evidente acțiuni antiinflamatoare. Un remediu utilizat pe scară largă împotriva migrenelor persistente, de pildă, este o pastă realizată din câteva cuişoare măcinate care se amestecă cu un praf de sare. Se diluează pasta într-un pahar cu lapte. De altfel, amintitul eugenol din cuișoare este o componentă versatilă, care poate ajuta la stimularea circulației sângelui și implicit la oxigenarea organelor, ceea ce are ca urmare creșterea metabolismului și diminuarea acelor procese toxice care generează diverse afecțiuni. Totodată, uleiul de cuișoare poate susține sănătatea inimii în mai multe feluri. Cercetările publicate de „British Journal of Pharmacology” au arătat că eugenolul din uleiul de cuișoare ajută la dilatarea arterelor, reducând în același timp tensiunea arterială sistemică. Un alt compus bioactiv din acest tip de ulei, acetil-eugenolul, este un puternic inhibitor de trombocite, care are capacitatea de a preveni formarea cheagurilor de sânge periculoase.

Vindecă infecțiile cu Candida

Potrivit unui studiu publicat în revista „Oral Microbiology and Immunology”, uleiul de cuișoare poate fi folosit pentru a trata candidozele cauzate de Candida albicans, care provoacă infecții la nivelul gurii, urechilor, nasului, unghiilor sau tractului gastro-intestinal. Același ulei de cuișoare are nenumărate beneficii externe, pentru piele în principal, dar nu numai. Astfel, eugenolul din uleiul de cuișoare are proprietăți care pot crește fluxul sangvin către piele și o pot face să arate radiant, dar și s-o vindece de diferite probleme. De asemenea, datorită proprietăților sale antimicrobiene, uleiul esențial de cuișoare poate fi utilizat pentru prevenirea infecțiilor, accelerând vindecarea în cazuri de răni, tăieturi, infecții fungice, vânătăi, acnee. Același puternic ulei de cuișoare, care conține flavonoide, este renumit pentru capacitatea de a atenua suferințele generate de artrită sau de reumatism, precum și pentru relaxarea musculaturii suprasolicitate, atunci când este folosit pentru masaj local, diluat cu un ulei purtător.

Cuișoarele sunt un diluant natural al sângelui și nu trebuie utilizate împreună cu medicamente care au acest efect

Phanouropita

843 8 2Ingrediente: sucul de la 5 portocale mari, 3 linguri cu esenţă de portocale, 300 g zahăr, 700 g făină, ulei de măsline, 100 g miez de nuci, mărunțit, 100 g stafide, 1 linguriță rasă cu bicarbonat de sodiu stins în zeamă de lămâie, 1 linguriță rasă cu praf de scorțișoară, 1 linguriță rasă cu praf de cuișoare.

Mod de preparare: se amestecă zahărul, praful de bicarbonat, sucul și pulpa rămase după stoarcerea portocalelor, esenţa de portocale și se amestecă bine. Se presară făina, se bate bine, pentru a nu se forma cocoloașe, se toarnă uleiul și se pune restul ingredientelor, amestecându-se până când totul devine o pastă omogenă. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă din belșug cu ulei de măsline și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 40 de minute.