Main menu

header

de Elena Şerban

Stresul, alimentaţia deficitară sau compusă din preparate ce fac rău organismului, consumul de cafea, tutun, alcool, prăjeli distrug încet-încet ficatul. Şi cum acest organ este indispensabil bunei funcţionări a organismului uman, trebuie să avem grijă de el.

Scade riscul apariţiilor malformaţiilor congenitale
Din când în când este indicat să urmăm o cură de legume, ce au ca rol detoxifierea ficatului. Printre legumele care au acest efect se numără şi sfecla de zahăr. Însă aşa cum îi spune şi numele, sfecla, deşi are un mare conţinut de zahăr, nu afectează silueta. Chiar dacă e dulce, are doar 40 de calorii la o cană cu suc. Sfecla roşie conţine potasiu şi acid folic, fapt ce o face excelentă în alimentaţia gravidelor, întrucât scade riscul apariţiilor malformaţiilor congenitale.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale sfeclei este acela că poate fi consumată fie crudă, fie preparată, întrucât proprietăţile terapeutice nu se pierd.

Sucul creşte rezistenţa organismului
Cea mai întâlnită modalitate de a consuma sfecla este de a-i bea sucul. Cei dintre dumneavoastră care nu au un storcător electric nu trebuie să se descurajeze şi să creadă că nu pot beneficia de acest minunat suc. El se poate obţine astfel: spălaţi rădăcinile foarte bine şi tăiaţi-le în bucăţi foarte, foarte mici. Acestea se dau prin maşina de tocat şi imediat se storc printr-un tifon. Spre deosebire de alte preparate din sfeclă, sucul se bea în cel mult o jumătate de oră de la preparare. Altfel, proprietăţile sale se pierd. Acest suc măreşte rezistenţa fizică a organismului. Astfel, conform unei echipe de cercetători britanici, nitratul conţinut de sfecla roşie contribuie la reducerea consumului de oxigen - exerciţiile fizice devenind mai puţin obositoare. Mai mult, se sugerează că efectele sucului de sfeclă roşie asupra rezistenţei organismului sunt mai mari decât cele obţinute în urma antrenamentului fizic regulat. Totodată, băutorii de suc de sfeclă roşie au nivel mai scăzut al tensiunii arteriale. Sucul are foarte multe vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi distruge grăsimile depozitate pe ficat. De asemenea, în sfecla roşie se găseşte o combinaţie de sodiu şi calciu, ce elimină excesul calciului din organism.

Recomandată în leucemie
Salata de sfeclă se recomandă în anemie, leucemie, reumatism, hipernervozitate, tuberculoză, cancere, gripă, demineralizări. Aceasta se obţine dintr-un kilogram de sfeclă, pastă de hrean, ulei, oţet, sare (după gust). Foarte bine curăţată şi spălată, sfecla tăiată în cuburi se fierbe în apă cu sare. Când este fiartă (se verifică la fel ca şi în cazul cartofilor) se scurge de apă şi se dă prin răzătoarea mare. Se amestecă apoi cu ulei, oţet şi hrean, după gust.

Avertisment! Sfecla roşie nu este indicată diabeticilor, întrucât conţine foarte mult zahăr, ce se absoarbe repede în organism