Main menu

header

842 8 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Componentă importantă a metabolismului, colesterolul, spun specialiștii, se localizează mai mult în membranele celulare, fiind folosit de organism în producerea de acizi, hormoni și vitamina D. În cazul în care acesta pătrunde în pereții arterelor, poate forma depozite și astfel apar plăcile de grăsime care le pot înfunda. Urmările pot fi dezastruoase, de la infarct la atac cerebral și multe altele. Care sunt cele mai bune remedii care păstrează colesterolul în limite normale, le găsiți în rândurile de mai jos.

Strugurii roșii au efect benefic asupra activității cardiace

842 8 2Oamenii de știință vă îndeamnă să consumați cât mai multe fructe de pădure, pentru că sunt o bogăție de statine naturale. La loc de cinste se situează afinele, murele, coacăzele negre dar și căpșunile, întrucât conțin cantități mari de polifenoli. Cercetătorii vremii spun că cei care consumă în mod regulat aceste tip de fructe sau sucuri proaspăt stoarse, nu vor avea probleme cu colesterolul rău. Ideal ar fi să beți zilnic un pahar cu suc. De asemenea, sursă bogată de statine naturale sunt și citricele, merele, strugurii roșii și avocado. Consumul regulat de mere îmbunătățește digestia și protejează vasele de sânge de formarea plăcilor de colesterol. Pe de altă parte, strugurii roșii sunt renumiți pentru normalizarea metabolismului grăsimilor, statinele naturale conținute de aceștia având efect benefic asupra activității cardiace.

Liderul în statine naturale rămâne varza

Nucile sunt la rândul lor statine naturale, având efect benefic asupra colesterolului, chiar dacă au un conținut mai mare de calorii. Pentru a împiedica formarea cheagurilor, se recomandă 30 g nuci pe zi. Cele mai bune statine naturale pentru colesterol sunt însă și vânăta, usturoiul, ardeiul gras, ceapa și morcovul. Dar, spun cercetătorii, liderul în statine naturale este varza, care poate fi folosită în orice formă. Nu uitați nici de ciuperci care împiedică apariția plăcilor de colesterol și sunt o sursă excelentă tot de statine naturale pentru vegetarieni. Pentru a îndepărta colesterolul, introduceți în dieta zilnică mărar, țelină și pătrunjel. Verdeața, spun specialiștii, este un înlocuitor excelent pentru statinele sintetice. O altă sursă senzațională de statine naturale o constituie semințele de in și de susan și turmericul, acestea fiind cunoscute ca antiinflamatoare naturale din cele mai vechi timpuri.

Luați pulbere de păpădie

Rădăcina de păpădie vă ajută, de asemenea, să scăpați de colesterolul rău. Spălați bine rădăcina și măcinați până obțineți o pulbere fină. Se recomandă o linguriță cu pulbere zilnic, înainte de masă. Pentru efect maxim, se va ține o cură de șase luni. Utile vă sunt și florile de tei. Uscați inflorescențele și măcinați până se transformă într-o pulbere. Folosiți o linguriță, înainte de mese. Nu depășiți trei lingurițe pe zi. Tratamentul durează o lună. Puteți apela și la ajutorul valerianei și a semințelor de fenicul. Măcinați o lingură cu rădăcină de valeriană uscată și amestecați cu trei linguri cu semințe de fenicul. Plantele se fierb câteva minute în 500 ml apă. Se consumă o lingură de trei ori pe zi. Utilă este și pulberea de pătlagină, 10-12 g zilnic, care reușește să reducă cu 10%-25% colesterolul rău.

Este recomandat şi terciul de ovăz

842 8 3Compușii fenolici din ovăz inhibă colesterolul rău și stopează formarea plăcilor. De altfel, studiile au arătat că cei care consumă acest aliment obțin același rezultat ca și când ar lua statine, 75 g ovăz zilnic având rolul să scadă colesterolul cu până la 10% în decurs de trei luni. Specialiștii recomandă ca ovăzul să fie mâncat la micul dejun, preparându-l într-un mod cât mai simplu. Se fierb fulgii în apă timp de maximum trei minute, adăugați puțină sare, iar când îl serviți puneți o mână cu nuci pisate bine și una-două linguri cu miere.

Folosiți cu încredere ceaiul de ventrilică

842 8 4O linguriță cu boabe de muștar luată cu o jumătate de oră înainte de masă, de trei ori pe zi, scade incredibil de repede colesterolul. Se face o cură de trei luni. Un excepțional remediu natural rămâne ceaiul de ventrilică. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă și se consumă două căni pe zi. De asemenea, mâncați cât mai multă salată verde. Lămâia este un prieten de nădejde al celor care au colesterolul mărit. Tăiați o lămâie pe jumătate, o parte o stoarceți într-un pahar, iar cealaltă o tăiați mărunt și o puneți la fiert într-un sfert de litru de apă și o linguriță cu zahăr. După câteva minute, când coaja se înmoaie, scurgeți bine și amestecați cu sucul de lămâie proaspăt. Împărțiți conținutul în două părți. Consumați dimineața, cu o jumătate de oră înainte de masă și seara, tot cu 30 de minute înainte de masă. Tratamentul se ține trei luni.

Ciocolata neagră este un substitut natural excelent pentru statine, cu condiția să conțină un procent ridicat de cacao

Mâncaţi peşte de trei ori pe săptămână

842 8 5Un substitut foarte bun pentru carne rămâne peștele oceanic, care conține acizi grași Omega 3, ce conduc la scăderea colesterolului rău. E recomandat să consumați pește de trei ori pe săptămână, de preferință somon, sardele, macrou și ton. Totodată, obișnuiți-vă să luați două capsule de 1.000 mg ulei de pește pe zi. Un antioxidant care combate colesterolul rău este și ceapa roșie, flavonoidele conținute fiind extrem de benefice pentru organism. Este de ajuns să introduceți în dieta zilnică două linguri cu ulei de măsline și veți constata că în doar o săptămână colesterolul începe să scadă. Bogate în grăsimi nesaturate, dar și în Omega 3, sunt fructele cu coajă tare, mai ales migdalele, care scad colesterolul. Se recomandă ca zilnic să consumați un pumn cu sâmburi, în loc de desert. În plus, încercați ca zilnic să mâncați un cățel de usturoi, care conține alicina, un inamic al colesterolului. Un tratament naturist deosebit de eficient este uleiul de germeni de porumb, cu condiția să fie utilizat în stare naturală.

Consumaţi ouă de prepeliţă

842 8 6Unii specialiști spun că, potrivit ultimelor studii în materie de nutriție și biochimie alimentară, oul se află în fruntea alimentelor care scad colesterolul, datorită proteinelor foarte valoroase cum ar fi ovovitelina și ovalbumina. Mai mult, oul conține substanțe care servesc drept „material de construcție” pentru membranele celulare. Pentru a vă bucura de toată bogăția de elemente nutritive pe care o aduce acest aliment esențial, trebuie să vă asigurați că îl preparați în așa fel încât să se digere total, adică fiert. Cele mai indicate ouă rămân cele de prepeliță.