Main menu

header

841 6 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Atunci când este foarte cald afară sau când facem efort fizic intens, este normal să transpirăm. Există totuși persoane care au în permanență axilele, palmele sau tălpile ude. Transpirația excesivă sau hiperhidroza reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare și afectează ambele sexe, indiferent de vârstă. Afecțiunea poate fi primară (idiopatică, fără o cauză clară) sau secundară unor probleme de sănătate, precum tulburările metabolice, hipertiroidia, bolile febrile, diabetul zaharat, menopauza sau tulburările psihice. Cum poate fi controlată această problemă jenantă prin remedii din natură, aflați de la Cristian Roșca (medalion), specialist în fitoterapie și nutriție (www.biorezonantaploiesti.ro).

„Zincul poate fi luat din seminţe de dovleac, usturoi şi germenii de grâu”

- Care sunt cauzele care pot declanșa cel mai frecvent transpirația în exces?

- Cea mai comună cauză este o reacție sau o sensibilitate exagerată a nervului vag (aparține sistemului nervos parasimpatic) și a sistemului nervos simpatic. Atât sistemul nervos parasimpatic, cât și cel simpatic fac parte din sistemul nervos autonom (vegetativ). Mai simplu spus, hiperhidroza poate să apară pe fondul unui dezechilibru în sistemul nervos, fiind preponderent un răspuns la stresul emoțional sau mecanic. Este normal să ne confruntăm cu transpirația în exces atunci când depunem un efort mai mare decât suntem obișnuiți, mai ales când acest efort se face în condiții de căldură excesivă. Una dintre funcțiile creierului este să oprească răspunsul la stres, atunci când acesta este nejustificat. Totuși, când suntem supuși la stres constant, putem pierde abilitatea de a opri transpirația excesivă și astfel apare hiperhidroza. Stresul poate să fie provocat și de o carență alimentară. Lipsa de vitamina D și cea de magneziu sunt cauzele principale, dar pot exista și dezechilibre pe fondul deficienței de seleniu, zinc, cupru și/sau fier. Carența de zinc reprezintă o problemă foarte comună. Acest mineral poate fi luat din surse naturale, precum semințele de dovleac, usturoiul, germenii de grâu, sau poate fi administrat ca supliment.

„Corpul să se adaptează la caniculă cu ceaiuri calde”

841 6 2- Ce preparate fitoterapeutice recomandați în această afecțiune?

- Cel mai eficient remediu natural este salvia. Există numeroase studii medicale care confirmă eficacitatea ei în hiperhidroză. Chiar și numele plantei, care provine din latinescul „salvus” (a fi sănătos), sugerează importanța acesteia încă din Antichitate. Cercetările arată că este benefică într-o gamă largă de probleme, ca transpirațiile nocturne, depresia, anxietatea, durerile articulare. Salvia îmbunătățește atenția, memoria, calitatea somnului și chiar virilitatea, elimină balonarea, simptomele cauzate de menopauză, ajută în cazul excesului de salivă și are efect antibacterian. Pentru prepararea infuziei, aveți nevoie de un pumn cu frunze proaspete sau de o lingură cu plantă uscată, la 250 ml apă. Puteți începe să beți un ceai cald cu cel puțin 15 minute înainte de masă. Consumați apoi câte o cană înainte de mesele principale. Ceaiurile calde ajută corpul să se adapteze la căldura excesivă, în timp ce băuturile reci ne fac să suferim mai mult de căldură. Determinați experimental care este cea mai eficientă concentrație pentru dumneavoastră și continuați tratamentul minimum 21 de zile. O variantă excepțională este și tinctura hidroalcoolică. Pentru prepararea ei, se umple o sticlă cu frunze proaspete de salvie, peste care se toarnă alcool de minimum 40 de grade. Soluția se lasă la macerat 10-20 zile. Este ideal ca sticla să se agite de câteva ori pe zi și să fie păstrată la umbră. Tinctura se va strecura din sticlă folosind o sită fină. Dozajul orientativ este de 1-2 lingurițe, de 3-4 ori pe zi, în 100 ml apă. Atât ceaiul, cât și tinctura pot fi aplicate pe piele prin tamponări, cu un prosop înmuiat în soluție. Pentru uz extern, puteți adăuga frunze de mentă în ceai. În cazul tincturii, sunt suficiente 2 lingurițe cu preparat, la 100 ml apă.

„Dong Quai reglează hormonii feminini”

- Salvia poate fi asociată și cu alte plante?

- Da, salvia poate fi asociată cu alte plante, cum ar fi coada-calului, care are o puternică acțiune diuretică. Puteți adăuga o lingură cu coada-calului, atunci când preparați infuzia de salvie. La femei, hiperhidroza apare pe fondul unor dezechilibre hormonale mai frecvent ca în cazul bărbaților. Astfel, la infuzia de salvie se pot adăuga maximum 2 lingurițe cu crețișoară. Există și o plantă chinezească Dong Quai, supranumită ginsengul feminin, care se găsește sub formă de suplimente și se administrează conform indicațiilor din prospect. Efectele acesteia sunt asemănătoare cu cele ale crețișoarei. Este indicat să folosiți ori Dong Quai, ori crețișoară, acordând suficient timp (o lună) pentru a evalua efectul.

„Salatele din crudităţi şi supa de lobodă pot fi consumate cu încredere”

841 6 3- Multe persoane evită să facă mișcare, tocmai pentru a nu transpira mai mult. Ce tip de sport le recomandați?

- Înotul este o alegere excelentă. Orice sport care determină organismul să transpire abundent va diminua hiperhidroza în timp. Una dintre cauzele principale ale acestui fenomen este chiar lipsa de antrenament. Cei care fac sport și transpiră intens dimineața nu mai au probleme de regulă pe parcursul zilei. Este indicat ca sportul să fie practicat dimineața și urmat de saună sau hammam (baie turcească).

- Ce alimente ar trebui să consume frecvent suferinzii de hiperhidroză?

- Hiperhidroza apare în special vara. Deci, căldura înrăutățește problema și tot ea ne oferă soluția prin abundența de crudități. Din acest motiv, salatele de crudități, fructele (în special cele de pădure), supa de legume și cea de lobodă pot fi consumate cu încredere. Mâncărurile consistente vor fi evitate. Acestea pot fi consumate la masa de seară, când căldura zilei s-a mai domolit. Salatele din mai multe tipuri de crudități fac minuni. Nu este suficient să mâncați salată doar din roșii și castraveți. Ar fi ideal dacă ați include lăptucile, spanacul, varza, valeriana, ceapa verde, usturoiul verde, ardeiul gras, morcovii, țelina, ridichiile, dovlecelul, dovleacul și/sau pătrunjelul.

„În cazul persoanelor care au hipercoagulabilitate a sângelui, crețișoara va fi administrată doar sub supraveghere terapeutică, chiar dacă este asociată cu salvia!“

Lista alimentelor interzise

- Care sunt alimentele care pot agrava boala?

- Hiperhidroza ne poate face să pierdem cantități importante de săruri minerale (electroliți). Dacă nu compensăm acest deficit prin alimentație, atunci afecțiunea se va agrava. Mâncatul excesiv sau consumul unor alimente nepotrivite, în perioadele foarte călduroase, pot declanșa hiperhidroza. Spre exemplu, dacă mâncăm prea mult orez, paste sau dulciuri, toate acestea pot duce la creșterea în greutate și astfel apare transpirația excesivă. Cafeaua va fi eliminată, dacă persoana în cauză constată că transpiră mai mult atunci când o consumă. Sucurile carbogazoase și iaurturile îndulcite, cum ar fi cele cu fructe, sunt contraindicate. De pildă, înghețata este una dintre cele mai proaste alegeri, un înlocuitor indicat fiind iaurtul gras neîndulcit și înghețat. Sunt de evitat mierea și siropul de arțar. Biscuiții, covrigii, snacksurile, mâncărurile industriale sunt bogate în carbohidrați rafinați, ce pot crește glicemia foarte rapid. Sucurile de fructe naturale și compoturile sunt contraindicate, dacă sunt pasteurizate. Consumate în stare proaspătă sau sub formă de sucuri preparate în casă, fructele acre sunt benefice. Deci, tot ce este dulce sau tot ce a fost fiert trebuie evitat. De pildă, pot fi consumate vișine, dar nu și struguri. Persoanele în cauză vor elimina alimentele bogate în uleiuri hidrogenate, cum ar fi margarina sau cașcavalul contrafăcut. De asemenea, este important să evite orice aliment prăjit în ulei sau care conține ulei ce a fost fiert (zacusca). În alimente de acest tip, apar substanțe toxice, cum ar fi produși finali de glicozilare avansată (AGE) și aldehide toxice. Aceste toxine sunt cunoscute ca factori principali în agravarea hiperhidrozei.