Main menu

header

841 8 1de Călin Popa şi Anca Flondor

Plantă originară din Africa de nord şi Asia de sud-vest, cultivată pe scară largă, bobul este în același timp și un aliment cu certe proprietăți nutriționale, și un vindecător al naturii.

Promovează producţia de celule albe din sânge

În afară de gustul bun, bobul este bogat în proteine şi fibre, constituindu-se într-o sursă de excepție de nutrienți - carbohidraţi, proteine, minerale, vitamine, acid folic. În aceste condiții, bobul susține funcțiile creierului și, de asemenea, prin aportul aminoacidului cunoscut sub numele de L-dopa, contribuie la fabricarea dopaminei, substanţă chimică utilizată pentru tratarea bolii Parkinson. În același timp, bobul promovează producţia de celule albe din sânge, previne deteriorarea oxidativă şi contracarează răcelile și alte infecții, întrucât vitamina C din această plantă este un antioxidant binecunoscut pentru aceste efecte.

Favorizează replicarea ADN

Bobul furnizează 1,5 mg fier la fiecare 100 de grame, ceea ce plasează planta printre aliații vitaminizării și oxigenării organismului. În plus, prin conținutul de vitamina B9, bobul favorizează replicarea ADN și astfel previne deteriorarea acestuia și implicit apariția cancerului de sân, de col uterin, de colon şi pulmonar. Efectul este sporit și de prezența în bob a manganului, mineral renumit pentru capacitatea de a elimina efectul nociv al radicalilor liberi din organism. Același mineral adaugă densitate oaselor, fiind astfel de ajutor în prevenirea osteoartritei şi osteoporozei.

Previne glaucomul și cataracta

În bob există un compus numit triptofan, creditat cu proprietatea de a induce un somn odihnitor, întrucât are efect de sedativ natural. De altfel, această substanță este recomandată și pentru prevenirea apneei de somn, fără efectele secundare ale medicației. De asemenea, potrivit literaturii de specialitate, bobul conține tiamină, substanță care are proprietatea de a preveni bolile oculare, cum ar fi glaucomul şi cataracta, prin îmbunătățirea sistemului de transmitere a informaţiilor de la ochi la creier. Bobul se poate consuma în diverse forme - fiert sau la aburi, crud, în salate, gătit în diverse preparate.

PONT. Prin aportul de fosfor, bobul previne apariția cariilor dentare.